De weg naar ‘Bilthoven Noord’ wordt duidelijk aangegeven.
De weg naar ‘Bilthoven Noord’ wordt duidelijk aangegeven.

Vragen over repareren bestemmingsplan Bilthoven Noord

Algemeen

door Henk van de Bunt

In juni 2020 werd in de gemeenteraad van De Bilt een motie aangenomen die het college opriep om het bestemmingsplan Bilthoven Noord te repareren en om in overleg te gaan met gedupeerde bewoners. Aansluitend werden door deze bewoners meer dan 150 planschadeclaims ingediend. 

De motie Reparatie bestemmingsplan Bilthoven Noord 2013, ingediend door Eelco Dalmeijer (VVD) werd in de raadsvergadering van 25 juni 2020 met 13 stemmen voor en 12 tegen aangenomen. De motie roept het college op om op basis van in ieder geval de reeds door het ‘Collectief van gedupeerden’ samengestelde lijst van 97 woonpercelen in Bilthoven Noord aan te passen. Door het bestemmingsplan ‘Bilthoven Noord 2013’, dat bij besluit van 22 mei 2014 gewijzigd is vastgesteld, worden zij nu beperkt in hun gebruikersmogelijkheden omdat het bestemmingsplan in strijd is met de feitelijke situatie op de diverse percelen. De motie vraagt de bestaande sub-bestemmingen te herformuleren door introductie van maatwerk in de afstand tot de zijdelingse perceelgrens, zodanig dat voor de getroffen percelen wordt voorzien in maatvoering die beter aansluit bij en meer recht doet aan de bestaande situatie en rechten. Verder vraagt de motie de betreffende percelen in een andere sub-bestemming in te delen, die beter aansluit bij en meer recht doet aan de bestaande situatie en rechten voor wat betreft de afstand tot de zijdelingse perceelgrens.

Angst
Omdat het college de motie nog steeds niet heeft uitgevoerd en niet in overleg wil met inwoners, dienden de raadsfracties van PvdA De Bilt, SGP, Bilts Belang, SP, Beter De Bilt, fractie Brouwer en ChristenUnie schriftelijke vragen hierover in bij het college; zij willen nu weten hoe het zit: ‘Is het college daadwerkelijk bezig om de motie uit te voeren en waarom wil het college niet in gesprek met de stichting Planschade Bilthoven-Noord die de inwoners vertegenwoordigt’?

Het is de angst van de politieke partijen, dat de gemeente straks miljoenen kwijt is aan het uitbetalen van zogenaamde planschadeclaims, welke een gemeente moet betalen op het moment dat inwoners (economische) schade leiden door de aanpassing in een bestemmingsplan. Dit gemeenschapsgeld besteden de fracties veel liever aan noodzakelijke voorzieningen in de gemeente, die in de afgelopen jaren flink moest bezuinigen.

Compensatie
Opvallend vinden de vragenstellers dat de betreffende inwoners zeggen helemaal geen compensatie te willen maar juist reparatie van het bestemmingsplan. Het verbaast de indienende partijen dat de dialoog niet wordt gezocht maar dat er strak een procedure wordt gevolgd: ‘Wij vrezen dat de gemeente straks miljoenen aan gemeenschapsgeld kwijt is aan claims, terwijl inwoners alleen maar vragen om goed overleg en aanpassing van regels die in 2014 al beloofd zijn door toenmalig burgemeester en wethouder. College, ga gewoon in gesprek met deze mensen en wendt deze schadeclaims af’.

Aanleiding voor het dispuut tussen inwoners en gemeente ligt in het bestemmingsplan Bilthoven Noord dat in 2014 gewijzigd werd door de raad, hierdoor werden de mogelijkheden om te verbouwen voor inwoners veel sterker beperkt dan voorheen. Het college voorzag toen al problemen met 302 locaties, maar beloofde toen met technische aanpassingen te komen waardoor de inwoners geholpen zouden worden, dit bleef helaas tot op heden uit.

Vragen
‘Waarom heeft het college de in 2014 toegezegde reparatie van technische fouten in het bestemmingsplan nooit uitgevoerd’? is één van de in totaal 14 vragen, die de gezamenlijk optredende fracties aan het college stellen. Begin december is er afstemming geweest tussen de wethouder (middels zijn ambtenaar) en de indieners van de motie over hoe de motie uit te voeren. Indieners hebben toen aangegeven dat het het belangrijkste is dat de wethouder snel in dialoog treedt met de (vertegenwoordigers van) de indieners van de planschadeclaims; hierbij is expliciet verwezen naar de stichting planschade Bilthoven-Noord: ‘Waarom is dit tot op heden niet gebeurd’, vraagt men zich nu af.