Kees Mudde: ‘De Energietransitie uitvoeren zoals nu voorgesteld helpt het draagvlak om zeep. Gemeente: ga eens met je burgers in gesprek’.
Kees Mudde: ‘De Energietransitie uitvoeren zoals nu voorgesteld helpt het draagvlak om zeep. Gemeente: ga eens met je burgers in gesprek’.

Geen haast bij beslissing windmolen en zonnepanelen

Algemeen

door Henk van de Bunt

Er is op dit moment binnen en buiten de gemeentegrenzen van De Bilt volop discussie over windmolens en zonneparken; dit als resultaat van een participatietraject van de Gemeente De Bilt dat vorig jaar in beweging is gezet en waarbij de inzet is hoe te komen tot duurzame energieopwekking als onderdeel van de Energietransitie.

Kees Mudde is ondernemer in IT en Communicatie en woont al vele jaren in Maartensdijk: ‘Mijn grote zorg zijn de plannen, hoe Gemeente De Bilt uitvoering wil gaan geven aan de Energietransitie met megawindmolens en een zwaar gesubsidieerd zonnepark. In de laatste maanden van het vorig jaar is door publicatie in o.a. De Vierklank mij duidelijk geworden dat deze plannen behoorlijk concreet op tafel liggen, terwijl een groot deel van de inwoners nauwelijks notie heeft van de omvang. Naar mijn mening wordt in het participatietraject een groot deel van de discussie wellicht bewust overgeslagen, waardoor ik mij als burger nu tegen de muur gezet voel. Daarnaast vind ik het plaatsen van 240 meter hoge windmolens op land een ronduit ongezonde oplossing; er zijn betere en breder gedragen alternatieven beschikbaar’. 

Pandemie
Kees Mudde: ‘Allereerst heb ik sowieso mijn bedenkingen om deze belangrijke discussie te voeren in een periode waarin onderling contact en open communicatie sterk wordt gelimiteerd door een pandemie. Veel burgers die geen Teams- of Zoomspecialist zijn of de juiste internet-skills ontberen staan volledig buitenspel. Naar mijn mening gaat er heel veel verkeerd in de discussie hoe deze belangrijke problematiek aangepakt moet worden. Het debat dat nu wordt gevoerd gaat over een zonnepark op een discutabele locatie en bekritiseerde exploitatie en het gaat over plannen om megawindmolens te gaan plaatsen in naturagebieden, rond de kernen van Maartensdijk, Hollandsche Rading en Groenekan en te dicht bij woonhuizen’.

Informatie
‘Op het Gemeentehuis vindt men dat de burger zelf de informatie moet zien te verzamelen. Kijkend naar windenergie weten we nu, dat er al enkele maanden een onderzoeksrapport online staat, waarin mogelijke locaties zijn geïnventariseerd en het te bouwen type windmolen is voorgesteld. Van de inhoud van dit rapport zijn de inwoners van met name Groenekan, Maartensdijk, Hollandsche Rading en ook Lage Vuursche zich helemaal rot geschrokken. Het voorgestelde type megawindmolens is de grootste schrik. De windmolens (tiphoogte 240 meter) gaan de gebieden waar ze mogelijk geplaatst worden volledig domineren. Er worden grote vraagtekens gezet bij het plaatsen van deze windturbines op 350 meter afstand van bewoning. De landelijke GGD’s waarschuwen voor gezondheidsklachten, die voorkomen bij mensen die dicht bij een windmolenpark wonen. Emeritus Hoogleraar Prof. Dr. Louw Feenstra waarschuwt Rijk en Gemeentes niet voort te gaan op de huidige voet: ‘Met het doorbouwen van windmolens volgens de huidige norm creëert u een volksgezondheidsprobleem waar straks de rekening voor gepresenteerd gaat worden. Wees uw broeders hoeder, dit moet je echt niet willen’!

Smal
‘In het hele participatietraject is gebleken dat de verantwoordelijk wethouder (als collegewoordvoerder) doof is voor dit voortschrijdend inzicht. Al afgelopen jaar is aangegeven dat wat betreft het college de vraag niet is of er zonneparken en windturbines komen; de vraag is alleen waar. Deze houding is desastreus voor een breed gedragen en succesvol te realiseren energietransitie. De discussie wordt nu veel te smal gevoerd; het is voor of tegen. Voor veel inwoners is het nu dus tegen. Hiermee vermorzel je het fundament van een door burgers breed gedragen en succesvolle Energietransitie’.

Kort
‘Wat er nu ook fout gaat is dat de burger in een hele korte periode moet reageren op toekomstscenario’s die nauwelijks zijn te overzien. Het windmolenrapport heeft bijna 5 maanden onopgemerkt op een website gestaan. De burger moet vervolgens in een tijdsbestek van enkele weken een oordeel geven, want het college moet snel doorpakken omdat de Regio zit te zeuren. Ik zou dan ook graag zien dat we teruggaan naar realiteit en maakbaarheid in deze discussie. Hierin mag het college tonen sterk in haar schoenen te staan door richting Regio aan te geven dat dit dossier even doorduwen wat hun betreft niet gaat gebeuren. Beter is samen met inwoners alle facetten van de Energietransitie te inventariseren (vele wegen leiden naar Rome) en tot een structurele consensus te komen: met open vizier, zonder politieke agenda’s en ook met draagkracht, die resulteert in goede besluiten’.