Winterlandschap in Hollandsche Rading.
Winterlandschap in Hollandsche Rading.

Breed verzet in Hollandsche Rading over mogelijke komst windturbines

Algemeen

Geschokte inwoners komen in actie en starten petitie

door Rob Klaassen

Maandagavond 25 januari werd er door de gemeente De Bilt een participatieavond ‘Kansen voor zonne- en windenergie’ georganiseerd, waarbij tevens werd vermeld ‘Denk mee over de energie van de toekomst’. De avond vond digitaal plaats via ZOOM. 

De uitnodiging om mee te denken bleef in het tweede gedeelte van de bijeenkomst beperkt tot de mededeling dat in een onderzoeksrapport het gebied tussen Maartensdijk en Hollandsche Rading was aangemerkt als één van de gebieden waar mogelijk grote windturbines kunnen worden geplaatst, ingeval de gemeenteraad van De Bilt überhaupt voor windenergie zou kiezen. De bewoners van Hollandsche Rading voelen zich hier volledig door overvallen en hebben besloten actie te gaan voeren. Wij spreken met twee bewoners, Alice Plantinga en Wim Kapteyn, die bereid zijn een voortrekkersrol te nemen bij deze actie. 

Begin
Wim: ‘Laat ik vooropstellen dat we niet democratisch gekozen zijn. We zijn de nieuwe app ‘zon en wind’ gestart’. We hebben gemerkt dat de inwoners zich volledig overvallen voelden met wat er in het onderzoeksrapport door de gemeente De Bilt over hun hoofden wordt uitgestort. Beseft de gemeente wel hoe moeilijk het is om in deze corona-tijd te communiceren? Aan een ZOOM-bijeenkomst nemen maar weinig mensen deel in vergelijking met een informatie- of inspraakavond. Vooral voor de oudere bewoners zijn dit soort ZOOM-bijeenkomsten al helemaal nieuw. Je moet dan ook vraagtekens plaatsen bij het democratisch gehalte en het draagvlak van dit hele gebeuren’?

Haast
Alice: ‘Ja, ook erger ik me vreselijk aan de enorme haast van het college. Er heeft wel overleg plaatsgevonden met stakeholders en andere belanghebbenden, maar de bewoners werden lange tijd bewust of onbewust onwetend gehouden. Nu heeft wethouder Brommersma namens het college enorme haast en wil men deze kwestie de komende maanden snel aan de gemeenteraad voorleggen. Ook heeft de wethouder in een eerdere bijeenkomst gezegd: ‘Het is niet de vraag of er windturbines of zonnevelden komen, maar waar ze komen’. Deze mogelijke locatie is echter desastreus voor de omgeving. De onderzoekers hebben mogelijk weinig kennis over de kwetsbaarheid van het gebied en hebben kennelijk ook geen weet van wat zich hier in dit gebied het verleden planologisch heeft afgespeeld’. 

Extra doelstelling
‘De windturbinedeskundige plaatste maandagavond vraagtekens bij de geschiktheid van de beoogde locatie qua hoeveelheid wind voor toepassing van windturbines. Maar een dag later tijdens de bijeenkomst voor Lage Vuursche werd toegelicht, dat het wettelijk inderdaad zo is, dat bij minder wind er meer subsidie wordt verstrekt’.

Wim: ‘Alice zei al iets over de kwetsbaarheid van dit gebied. In het begin van de jaren ’70 van de vorige eeuw wilde het gemeentebestuur van de toenmalige gemeente Maartensdijk het gebied tussen de Dennenlaan en het Schepersveld volbouwen met ruim 800 woningen. Vooruitlopend daarop werden er al bouwvergunningen verstrekt om op het Schepersveld te bouwen. Tegen die plannen werd toen vanuit de bewoners van Hollandsche Rading massaal beroep ingesteld bij de Raad van State, omdat iedereen dit prachtige coulissen-landschap wilde behouden. Een uiterst kwetsbaar gebied en een cultuurhistorisch landschap. Er is hier nog sprake van een prachtige gradiënt. Een overgangsgebied tussen zand en veen. Het is een van de laatste goed in stand gehouden gradiëntgebieden van de Utrechts Gooise heuvelrug. Een gebied dat de overgang vormt van hoog naar laag, van droog naar nat, van bos naar weiland. Een voedselbron voor veel fauna, die vanuit de bossen naar de voedselrijke omgeving van de weilanden trekt. Ree, vos, das, boommarter, bunzing, wezel en ringslang worden hier aangetroffen. Een prachtig gebied, maar uiterst kwetsbaar. Zo kwetsbaar, dat de Raad van State in 1978 woningbouw in het overgrote deel van dit gebied heeft afwezen om verdere aantasting van dit gebied te voorkomen. Nu bestaat dus de kans dat de gemeenteraad van De Bilt dit zeldzame cultuurgoed gaat opofferen. Ongehoord wat hier dreigt te gaan gebeuren. Dit, terwijl in het eigen collegeprogramma juist zo mooi staat opgenomen hoe zij met de kernen wenst om te gaan. Ik citeer: ‘We staan open voor ideeën die de eigenheid van onze dorpskernen versterken. De eigenheid van de Biltse kernen is een kracht’. 

Onvolkomenheden
‘Ook qua procedure valt er het nodige aan te merken. Zo vragen we ons sterk af of de eisen van de participatiewet wel worden nagekomen. De gemeente mag in de voorbereidende fase nog niets anders plannen dan alleen participanten bij elkaar te brengen om samen te overleggen. De Provincie heeft hierover op 13 januari 2020 een brief naar de gemeente gezonden’. Alice en Wim vragen zich af of het onderzoeksbureau bij het opmaken van het rapport gebruik heeft gemaakt van verouderde rapporten: ‘Het RIVM hanteert een rapport uit 2013 en gaat nog steeds uit van een afstandsnorm tot de huizen van 300 meter. Maar die 300 meter is uit de lucht gegrepen en niet gebaseerd op wet- en regelgeving of vastgesteld beleid. In Duitsland en Denemarken zou dat 2,5 km zijn (voor elke meter hoogte van de windturbine neemt de afstandsnorm met 100 meter toe). Naast de geluidhinder van de A27 komt er nu nog een geluidsbron bij: de overlast van de windturbines. Het geluid van de snelweg is een hoogfrequent geluid. Dit geluid kan voor een belangrijk deel nog worden afgeschermd met b.v. geluidschermen. Het geluid van de windturbines daarentegen is laagfrequent. Geluid dat niet valt af te schermen. Dit soort geluid kruipt als het ware over geluidschermen heen en is een geluid dat je voelt resoneren in je lichaam, b.v. tijdens de slaap. Niet alleen mensen maar ook die van dieren wordt door dit lawaai ernstig verstoord. Vele wetenschappers w.o. de WHO hebben inmiddels de noodklok geluid over het gevaar van laagfrequent geluid door windturbines’ 

Vogels
‘Uit onderzoek gedaan in Zeeland blijkt dat dit soort windturbines fungeren als een soort gehaktmolen onder de vogels en vleermuizen, die hierdoor een wrede dood sterven. Door de enorme grootte en hoogte zal ieder huis in de kern van Hollandsche Rading, maar ook veel huizen buiten die kern last gaan ondervinden van de slagschaduw van de draaiende rotoren van deze reuzeturbines. Onderzoeken door de VU en RUG hebben aangetoond dat binnen een straal van 2 km van deze windturbines er sprake is van 5 tot 15% waardevermindering van woningen. Dit zal de gehele kern Hollandsche Rading treffen tot en met de Schaapsdrift. Wie vergoedt een eventueel waardeverlies? Dit komt voor Hollandsche Rading globaal neer op een bedrag tussen 9 en 26 miljoen euro’. Vandaar de oproep van Alice en Wim: ‘Hollandsche Rading laat dit niet gebeuren en kom met elkaar in actie: Zie https://geenmolensindebilt.petities.nl of www.hollandscherading.com

Hollandsche Rading komt in actie voor behoud van de natuur.