In haiku:
Met samenwonen
Overleven in de kou
Kleefkracht van de groep
In haiku: Met samenwonen Overleven in de kou Kleefkracht van de groep

Samenwonen

Algemeen

‘Het isoleren en verduurzamen van je woning zorgt voor een flinke kostenbesparing in de toekomst’. Zo wordt alom geadverteerd om mensen aan te moedigen de stookkosten te drukken. 

Veel energie hebben wij dus al gestoken in het isoleren van de buitenmuren, het dak en de vloer. Driedubbel glas zou de kou nog beter buiten houden en dat is wat wij nu, raam voor raam, installeren in ons huis. We prijzen ons gelukkig met houten luiken die, zolang de ramen ontbreken, bescherming bieden tegen regen en wind. 

Bij vervanging van het laatste raam ontdekken we achterop het luik een groep huisjesslakken, samengekleefd bij het scharnier. Buiten bereik van vijanden als zanglijsters, egels, slangen of kikkers, wachten ze dicht op elkaar in dit donkere hoekje de winter af. Overleven in de kou, diep weggedoken in de isolatie van hun slakkenhuisjes, vastgezogen op de grijze verf. Zo kunnen ze wel 3 jaar slapen zonder te hoeven eten. Het zijn overlevers.

Ongemerkt wonen we zo samen met allerlei dieren, delen ons huis, een vesting voor mens en dier. Komend voorjaar komen de slakken vermoedelijk weer in actie en schieten ons dan te hulp bij het opruimen van de tuin.

(Karien Scholten)