Frits Visser (links) verbaast zich over en Jeroen van den Berg wijst op de vele lege plekken op het bushaltebord, ontstaan door het uitvallen van de lijndienst op zaterdag (en zondag).
Frits Visser (links) verbaast zich over en Jeroen van den Berg wijst op de vele lege plekken op het bushaltebord, ontstaan door het uitvallen van de lijndienst op zaterdag (en zondag).

Openbaar Vervoer in Lage Vuursche verslechterd

Algemeen

door Henk van de Bunt

Op 3 januari wijzigde menig dienstregeling en busmaatschappijen namen lijnen van elkaar over. In sommige gevallen veranderden de vertrektijden, de frequenties en de routes en een enkele lijn is komen te vervallen. I.v.m. de nieuwe coronamaatregelen wordt veelal een aangepaste dienstregeling gereden.

In De Vierklank van vorige week vertelde Evert Bouws van Reizigersvereniging Rover: ‘De grootste wijziging dit jaar heeft te maken met een lijnenruil tussen U-OV (Qbuzz) en Syntus Utrecht zodat diensten van chauffeurs beter op elkaar afgestemd of gecombineerd kunnen worden en er minder bussen stil staan. Binnen de gemeente De Bilt en directe omgeving is bijvoorbeeld lijn 59 Hilversum - Lage Vuursche - Den Dolder - Zeist daarbij betrokken. Zo’n ruil blijkt een besparing op te leveren zonder dat de dienstregeling van deze lijnen verslechtert’. 

Zaterdag
Dat laatste deed Frits Visser (Voorzitter Stichting Welzijn Bewoners Lage Vuursche) in de pen klimmen: ‘De dienstregeling is wel degelijk verslechterd. Vanaf 3 januari 2021 rijdt de bus namelijk op zaterdag niet meer door ons dorp. Voor de zondag was dat helaas ook al zo. Nu is Lage Vuursche dus het hele weekend verstoken van het openbaar vervoer. Dat betekent dat Lage Vuursche, met jaarlijks 1,5 miljoen bezoekers, in het weekend dat die dus niet meer met de bus kunnen komen. Dit staat haaks op het streven van de overheid, Provincie en Gemeente naar meer duurzaamheid. Met regelmaat komen mensen naar het dorp wandelen in de veronderstelling dat ze met de bus weer terug kunnen. Niet iedereen, die naar Lage Vuursche wil komen, heeft een auto; of financieel niet haalbaar of uit overtuiging. Bezoekers van bijvoorbeeld Venwoude en het Koos Vorrink Natuurvriendenhuis komen vaak met het OV. Medewerkers in de horeca zonder auto kunnen niet meer met het OV naar het dorp komen’.

Afgesloten
Jeroen van den Berg (voorzitter van de Contactcommissie Lage Vuursche) vult aan: ‘En wat nu in het weekend als je geen auto hebt, maar wel woonachtig bent in Lage Vuursche? Dat je geen boodschappen kunt doen in Den Dolder, Baarn of Hilversum, je bij spoedgevallen niet naar het ziekenhuis, de dokter of de apotheek kunt; er is geen verbinding met de treinstations in Den Dolder of Hilversum. De rest van Nederland is dus onbereikbaar. Kinderen kunnen niet meer naar hun vriendjes of vriendinnetjes buiten het dorp. Op de fiets door het donkere bos is niet altijd een verstandig alternatief. Je kunt niet meer naar je werk, bijvoorbeeld in de zorg. Je kunt buiten het dorp geen mantelzorg meer bieden en je kunt geen bezoek meer ontvangen, dat normaliter per bus komt’. Frits Visser benadrukt het nogmaals: ‘Deze inwoners van Lage Vuursche zijn dus in het weekend van de buitenwereld afgesloten’.

Ook anderen
Binnen de gemeentegrenzen van Lage Vuursche zijn er 5 haltes van lijn 59: Groot Kievitsdal, Hoge Vuurseweg, Dorp, Venwoude en Prins Hendriksoord. Evert Bouws reageert: ‘De heren hebben wel een punt, maar ik had het hoofdzakelijk over lijn 58, die wel op zaterdag blijft rijden. Voor de gemeente De Bilt was dat een gunstige uitkomst. Overigens heb ik ook een kritische reactie gekregen uit Maartensdijk; vroeger reed lijn 58 een dienstregeling met vaste vertrektijden over de dag, terwijl dat nu veel veranderlijker is. Ook in Zeist is sprake van een verslechtering. Vroeger reed lijn 43 van busstation Zeist via het ziekenhuis naar station Driebergen-Zeist om het half uur, terwijl lijn 58 daar nu eens per uur rijdt. U-OV heeft lijn 43 vanuit Houten en Odijk ingekort tot station Driebergen-Zeist. Wat ik ook niet verteld heb, is het aanvankelijke voornemen van U-OV om lijn 55 vanuit Maartensdijk in te korten tot station Overvecht. Lijn 122 naar Westbroek was bijna opgeheven en vervangen door een soort belbus. Het had dus nog erger kunnen zijn dan het uiteindelijk geworden is’.

Aantallen
Bouws vervolgt: ‘Het aantal reizigers en daarmee de inkomsten zijn zo drastisch verminderd, dat bezuinigingen onder de huidige omstandigheden onvermijdelijk werden. De Rijksoverheid compenseert dat wel grotendeels maar niet volledig. Voor Rover en de andere consumentenorganisaties was het vooral van belang, dat er geen lijnen zouden worden geschrapt, omdat dat niet meer zomaar kan worden teruggedraaid, zodra de coronacrisis voorbij is.

Natuurlijk is het sneu, dat lijn 59 niet meer op zaterdag rijdt - vroeger reed hij ook op zondag, lijn 58 ook trouwens. Het valt echter niet te ontkennen, dat het aantal reizigers op beide lijnen, ook onder normale omstandigheden, heel beperkt is, met name op zaterdag. Zeker nu was een betere oplossing gewoon niet haalbaar. Zodra de situatie weer normaal is, zullen wij er zeker aan werken, dat de verslechtering van de dienstregeling zo veel mogelijk wordt teruggedraaid’.