Corona en het onderwijs bij Aeres
Logo vierklank.nl
De Maartensdijkse vestiging.
De Maartensdijkse vestiging. (Foto: )

Corona en het onderwijs bij Aeres

Voor het voortgezet onderwijs betekent de verlening van de lockdown dat leerlingen online les krijgen, met uitzondering van de leerlingen in de examenklas, kwetsbare leerlingen en leerlingen, die beroepsgerichte vakken volgen. Voor deze groepen leerlingen geldt ook de regel dat zij op school onderling anderhalve meter afstand moeten houden. Hoe doen de scholen dit? Leerling-coördinator Manon Dijksta en directeur Gerda Casteel vertellen hoe Aeres VMBO Maartensdijk en Aeres MAVO Bilthoven dit aanpakken. 

door Henk van de Bunt

‘Het grote verschil met de eerste loc down is, dat nu de leerlingen uit de examenklassen naar school komen. Deze leerlingen volgen het reguliere (theorie-)programma op school, dus de docenten geven gewoon ‘voor de klas’ les. Omdat de leerlingen uit de eerste 3 leerjaren digitaal de lessen volgen hebben beide scholen te maken met een rooster op school en een online lesrooster. Daarnaast komen in Maartensdijk zowel examenleerlingen als de leerlingen van leerjaar 3 naar school om de beroepsgerichte lessen te volgen. De leerlingen van leerjaar 3 volgen daarmee lessen op school en digitale lessen thuis. Dit vraagt schakelen voor leerlingen en docenten’. 

Grappig
Manon Dijkstra: ‘Met de ervaring van de eerste loc down ging de omschakeling naar de online lessen een stuk makkelijker, maar het blijft een uitdaging. Menig microfoon moet nog even aan worden gezet of het beeld blijft hangen, uiteraard op de meest onflatteuze gezichtsuitdrukking van de docent. Het hoort er inmiddels allemaal bij. Hoewel dit natuurlijk grappige situaties oplevert, heeft het online les volgen ook een schaduwkant voor een aantal leerlingen’.

Gerda Casteel vertelt dat niet iedere thuissituatie of leerling zelf is opgewassen tegen de opdracht om vanuit huis onderwijs te volgen. Voor deze leerlingen is er op Aeres VMBO Maartensdijk de mogelijkheid om naar school te komen. Ook een aantal leerlingen van de Aeres MAVO Bilthoven is aangeschoven: ‘Wij hebben al onze leerlingen goed in beeld en bieden hen wat zij nodig hebben. Dat is maatwerk, maar zeker in deze tijd juist ontzettend belangrijk. Dan gaat het niet alleen over lessen of leerwerk, maar juist ook over hoe het met de leerling gaat’. 

Roosters
Ook op Aeres MAVO Bilthoven komen de examenkandidaten op school en volgen de leerjaren 1 tot en met 3 online lessen. De roosters zijn intact gebleven, zodat de leerlingen, als ze weer terugkomen, het ritme kunnen oppakken. De lokalen zijn zo ingericht zodat de leerlingen 1,5 meter afstand kunnen houden. Een kleine groep leerlingen werkt vanuit school omdat zij extra begeleiding nodig hebben. Beide scholen hebben de zaken goed georganiseerd. Er zijn echter ook zorgen. Na de eerste coronagolf en loc down waren er al achterstanden. Ondertussen draaien er verschillende inhaalprogramma’s en zullen er meer volgen.

Examens
De eindexamens voor het vierde leerjaar gaan, met een aanpassing, gewoon door. De kandidaten krijgen meer tijd, een extra herkansing en een alternatief voor het praktijkexamen. Weliswaar gaan de lessen voor deze leerlingen door, maar men realiseert zich dat een wereld in loc down veel vraagt van de jongeren. Voor leerlingen, voor hun ouders en voor docenten is iedere dag opnieuw een enorme uitdaging. Wat in ieder geval duidelijk is: de teams van beide locaties zetten zich met man en macht in voor de leerling.

Meer berichten