Afbeelding
Foto: Diane Dirksen-Klarenbeek

Nagenieten van de vogels van 2020

Algemeen

We waren niet de enigen die dit jaar meer de Nederlandse natuur in gingen. Daarom gingen we gewoonlijk vroeg op pad. Dan waren de wandel- en fietspaden nog lekker rustig. En op loop- en fietsafstand van onze mooie gemeente heb je dan genoeg keuze. Met de fotocamera (ik) en verrekijker (mijn man) en natuurlijk onze eigen oren en ogen gingen we zo vogels spotten. Iets waar we vorig jaar mee begonnen en dit jaar steeds leuker vinden. 

Lopend op het Bert Bospad in Westbroek zagen en hoorden we zo veel rietzangers en rietgorzen hun lied zingen. Ook hoorden we er regelmatig een soort stoombootgeluid. We leerden dat dit geluid van de roerdomp is. Maar die laat zich niet vaak zien. Groot was onze blijdschap dan ook toen we deze reigersoort in een ander natuurgebied wel met eigen ogen zagen.

Het ene vogelgeluid vinden we makkelijker te herkennen dan het andere. Daarom zijn vogels die hun eigen naam roepen fijn. Een mooi voorbeeld daarvan is onze nationale vogel, de grutto. Voor deze weidevogel waren we op de fiets gestapt naar Polder Zeldert. Schitterend was het schouwspel dat deze vogels boden. En natuurlijk zagen we onderweg nog andere vogels waaronder de meerkoet, de tureluur en de kievit.

Het gebrek aan duidelijke kenmerken bij een vogel is wel eens frustrerend voor een beginnend vogelaar. Welk klein, bruin vogeltje hebben we nu weer gezien? Met andere kleuren is het vaak eenvoudiger te bepalen wat we zien. Bijvoorbeeld met het blauw van de ijsvogel of het toepasselijk genaamde blauwborstje. Of het rood van de grote bonte specht, de putter en het roodborstje. Al is het rood van roodborstje eigenlijk meer oranje. Wat een prachtig vogeltje is dat toch. Tijdens onze vele herfstwandelingen door het Leijense bos in Bilthoven zagen en hoorden we het roodborstje bijna elke keer.

Dankzij mijn foto’s kunnen we lekker nagenieten van de vogels. Ook roept het mooie herinneringen op aan vogels die we wel zagen maar die niet wilden stilzitten voor een mooie foto. Dat laatste is altijd reden om er nog weer eens op uit te gaan: voor een nieuwe foto. Zo zijn er nog genoeg vogelsoorten die we in 2021 graag nogmaals zien, of voor het eerst. Hoog op mijn verlanglijstje voor 2021 staat het baardmannetje.         (Diane Dirksen-Klarenbeek)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding