foto 2020 week 36 pag. 3 (September.jpg)
Astrid Kersseboom werd voor een half jaar Slimste Mens van Nederland. (september 2020)
foto 2020 week 36 pag. 3 (September.jpg) Astrid Kersseboom werd voor een half jaar Slimste Mens van Nederland. (september 2020)

Terugkijken op het jaar waarin alles anders was

Algemeen

door Guus Geebel

Het jaar 2020 begon zoals het al jaren gaat met uitbundig vuurwerk, champagne en heel veel zoenen. Corona was nog iets wat zich in China afspeelde en veel mensen maakten zich op om op wintersport te gaan of carnaval te vieren. De Vierklank deed verslag van de drukbezochte Nieuwjaarsreceptie van de gemeente waar burgemeester Sjoerd Potters een toespraak hield waarin hij terugblikte en niets ongewoons vermoedend vooruitkeek op 2020. Een team trouwe bezorgers bracht het populaire weekblad elke woensdag in het verspreidingsgebied aan huis. In dit jaaroverzicht staat een willekeurige greep uit deze krant.

Januari
De burgemeester ging in zijn Nieuwjaarstoespraak in op incidenten tijdens de jaarwisseling waarbij de brandweer met vuurwerk werd bestookt. ‘Dit kan niet. Laten we in ieder geval beginnen met een landelijk verbod op losse vuurwerkpijlen en knalvuurwerk.’ Er worden maatregelen aangekondigd om sluipverkeer in de buitengebieden van de gemeente De Bilt te beperken. De onderneming Heeneman & Partners kondigt de aankoop van Het Lichtruim aan. Vrijdag 24 januari bestond de Koninklijke Biltse Harmonie 120 jaar. Op 27 januari werd bij het gemeentehuis herdacht dat 75 jaar geleden het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz door het Rode Leger werd bevrijd.

Februari
Sonne Copijn uit Groenekan, imker bij de Bee Foundation, ontving 7 februari de ‘Vrouw in de Media Award 2019’. Sonne wordt door de stemmers geroemd om de originele manier waarop ze aandacht voor de bijen vraagt. Toneelvereniging Westbroek speelde 8 februari in het Dorpshuis Westbroek het toneelstuk ‘De Beautysalon van Tante Bella’ voor de Zonnebloem afdelingen Maartensdijk, De Bilt en Zeist. Vanuit Stichting Eet Mee! was burgemeester Potters te gast bij de familie Al Khayat in Bilthoven. Op 20 februari werd afscheid genomen van gemeenteraadslid Erik van Esterik (PvdA). Als zijn opvolger werd Gija Schoor geïnstalleerd.

Maart
Op 7 en 8 maart vond Gluren bij de buren plaats. Leny Rouma werd als Vrijwilliger van het jaar door burgemeester Potters gehuldigd met de Mathildeprijs. In Westbroek werden 15 nestkastjes voor mezen en boomklevers opgehangen door de Werkgroep Biodiversiteit Westbroek. Daarmee worden de vogels aangemoedigd de bomen in de buurt te bevolken en de eikenprocessierups te bestrijden. Op 15 maart worden coronamaatregelen afgekondigd en sluiten onder meer de scholen. Burgemeester Sjoerd Potters roept inwoners op om extra te kijken naar die wat oudere mevrouw of mijnheer die niet in staat is geweest om boodschappen te doen. Hij vraagt nadrukkelijk om niet te hamsteren.

April
De Groenekanse professor Peter Rottier is biochemicus en werkte 41 jaar bij de faculteit Diergeneeskunde van de Utrechtse universiteit. Hij vertelt uitgebreid over de tijd dat hij werkte aan coronavirussen bij de afdeling Virologie. Koos van Tamelen besloot op eigen initiatief per direct te stoppen als hoofdtrainer van de A-selectie van FC De Bilt. De dierenweide Maartensdijk gaat op de schop. De gemeente De Bilt begint preventief met de bestrijding van de eikenprocessierups. Door het coronavirus werden alle activiteiten rondom Koningsdag afgelast. De dag werd nationaal omgedoopt tot Woningsdag. Tien inwoners van de gemeente De Bilt ontvingen een Koninklijke onderscheiding. De eerste digitale gemeenteraadsvergadering verliep vrijwel vlekkeloos.

Mei
Bewoners van woon- en zorgcentrum Dijckstate in Maartensdijk werden op zaterdagochtend 2 mei verrast door de 12-jarige Finn Schuitema. Hij bracht ze een zelfgemaakte en mooi versierde cup cake. De dodenherdenking op 4 mei vond dit jaar zonder publiek plaats. Op 11 mei begonnen de scholen weer. Maar nog niet allemaal tegelijk. Er is een actie voor een centrale nieuwe speel- en ontmoetingsplek om kinderen te laten spelen en elkaar te ontmoeten in de Leijen. Met dit doel wil een bewonerscomité samen met Wijkraad De Leijen de speeltuin aan de Lindelaan een nieuw gezicht geven. Op 13 mei werden de bewoners van Dijckstate getrakteerd op een muzikaal optreden van de familie Firet uit De Bilt. Er werd heel enthousiast meegezongen met gezellige liedjes.

Juni
De gemeenteraad nam een motie aan waarin het college wordt opgeroepen geen besluiten te nemen over de uitbreidingsplannen van MSD Intervet aan de Ambachtstraat in De Bilt. De grond van de mooie buurttuin in De Bilt, hoek Aeolusweg-Cirrusweg, is door de gemeente ter beschikking gesteld en wordt als buurttuin beheerd door meerdere omwonenden. De gemeente De Bilt mag zich ‘Fair-trade Gemeente’ blijven noemen. Terwijl het land vanwege corona in een lockdown verkeerde, maakte de sportvisserij een ongekende groei door. Een groei, die tot op de dag van vandaag nog steeds doorgaat. Natasja van Barneveld wordt de nieuwe beheerder van het Dorpshuis in Westbroek.

Juli
De gemeenteraad stelde de Jaarrekening 2019 vast. Een motie om de huidige plannen voor de Schapenweide inclusief de locatie begraafplaats Brandenburg opnieuw te onderzoeken op de mogelijkheid daar meer woningen te bouwen wordt aangenomen. Bij het onderzoek worden nieuwe concepten meegenomen en wordt ook de verkeersafwikkeling betrokken, De kapel op het Berg en Bosch terrein wordt aangewezen als trouwlocatie. De vertrekkende groepen 8 van de basisscholen worden gefotografeerd. Woensdag 22 juli demonstreerden ongeveer 2.000 boeren uit alle delen van het land in De Bilt voor de tweede keer tegen het beleid van het kabinet en het RIVM. In verband met de coronacrisis en de veiligheid verbood burgemeester Sjoerd Potters met de trekker te komen. Dit tot grote frustratie van de boeren.

Augustus
Henny Drieenhuizen en haar partner Ash Kranenborg plaatsten in hun voortuin aan de Emmalaan 4 in Maartensdijk een minibieb. Ze hebben een minicollectie van Nederlandse, Engelse en kinderboeken. Het principe van de minibieb is dat mensen boeken kunnen ruilen, nemen, geven en delen. De begraafplaats Brandenburg bestaat 120 jaar. De herdenking van de Japanse capitulatie 75 jaar geleden werd op 15 augustus sober herdacht bij het oorlogsmonument naast gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven. In het Noorderpark worden watervogels geteld. Het jaarlijkse Houthakkersfeest in Lage Vuursche werd afgelast. Ook de Open Dag van Rading Spoor in Hollandsche Rading die voor de 44ste keer zou worden gehouden gaat niet door.

September
Presentator van het NOS Journaal Astrid Kersseboom uit Bilthoven won de finale van het populaire televisieprogramma De Slimste Mens. De hoogste zonnebloem van Maartensdijk werd 409 centimeter. Sportwethouder Madeleine Bakker vertelt over haar sportcarrière in de sportbijlage van De Vierklank. In opdracht van de provincie Utrecht wordt gestart met het groot asfaltonderhoud aan de Koningin Wilhelminaweg Tolakkerweg (N417) in Maartensdijk en Hollandsche Rading. Zaterdag 19 september was het weer World Cleanup Day. Ook in gemeente De Bilt deden vrijwilligers mee. Eén van hen is Hendrik-Jan Beekman uit De Bilt. Omdat Carmen Braak haar rol als kinderburgemeester vanwege de coronapandemie maar beperkt heeft kunnen vervullen, wordt de zittingsperiode met een schooljaar verlengd.

Oktober
De Historische Kring ‘De Oude School’ stelt enkele zaterdagen in oktober in de Centrumkerk in Bilthoven de expositie ‘75 jaar bevrijding’ op. De Vierklank verschijnt met een duurzaamheidsbijlage. Om te laten zien hoe sportclubs met de opnieuw aangescherpte coronamaatregelen omgaan bracht het jeugdjournaal een bezoek aan Korfbalvereniging DOS Westbroek. Van 5 tot 11 oktober was de Week van de Jonge Mantelzorger. Eén op de vijf jongeren is mantelzorger. Zij groeien op in een gezin met een chronisch zieke of gehandicapte vader, moeder, broer of zus. In deze week was er aandacht voor deze kinderen. Lage Vuursche nam afscheid van de smederij en de smid. Zaterdag 17 oktober was het Dag van de Stofwisselingsziekten. Een dag om weer aandacht te schenken aan de impact die deze ziekten hebben op patiënten en hun gezinnen.

November
Aandacht is er voor de jaarlijkse nationale bewustwordingscampagne de ‘Week van Respect’. In totaal worden al 1,7 miljoen jongeren bereikt. De Foundation werkt samen met 200 gemeenten, duizenden gastsprekers, 14 nationale sportbonden en duizenden scholen in heel Nederland. Burgemeester Heinz Öhmann van Duitse jumelagegemeente Coesfeld nam na ruim zeventien jaar afscheid van zijn gemeente. Op 10 november was er aandacht voor de landelijke Dag van de Mantelzorg. Onder leiding van Aart van Harten, trainer bij onder meer het Catharijne Convent in Utrecht, hielden leerlingen van groep 8 van juf Judith Haak in de Julianaschool een debatwedstrijd. Na 43 jaar lesgeven op Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven nam aardrijkskundedocente Hellen Dil afscheid van haar geliefde leerlingen en collega’s. Zij houdt zich nog steeds bezig met diverse projecten.

December
Sinds jaar en dag verzorgt Van der Valk Hotel De Biltsche Hoek in samenwerking met het Ouderenfonds rond deze tijd het Ouderendiner. De leden van Rotaryclub De Bilt-Bilthoven lopen hierbij in de bediening. Vanwege de coronabeperkingen moest deze traditie onderbroken worden. De Rotaryclub was echter niet voor één gat te vangen. De keuken van De Biltsche Hoek bereidde ruim veertig heerlijke diners en in samenwerking met Stichting Met Je Hart brachten de Rotarians de maaltijden op 3 december gewoon bij de mensen thuis. Lies Haan nam na ruim 28 jaar afscheid als vrijwilliger voor de Historische Kring D’ Oude School. De 101-jarige Marten Mobach kreeg thuis uit handen van minister Ank Bijleveld het Mobilisatie-Oorlogskruis opgespeld.

foto 2020 week 46 pag. 15 (November.jpg)
De jury van de debatwedstrijd, Denise Go-Feij, kinderburgemeester Carmen Braak en Arie-Jan Ditewig. (november 2020)
Kinderburgemeester Carmen Braak en burgemeester Sjoerd Potters brengen een toost uit op het nieuwe jaar 2020. (januari 2020)
lllustratie: Mopper van week 12, 18 maart 2020 (Maart 2020.jpg)
(maart 2020)
foto 2020 week 20 pag. 1 (Mei 2020.jpg)
Met een gedicht boven de hoofdingang worden scholieren na de lock down weer verwelkomd. (mei 2020)
foto 2020 week 31 pag. 1 (Juli 2020.jpg)
Het verbod om met trekkers naar de boerendemonstratie te komen werd ludiek omzeild. (juli 2020)
foto 2020 week 51 pag,7 (December 2020.jpg)
Voorzitter Paul Meuwese van de Historische Kring D’ Oude School bracht Lies Haan een bloemenhulde als dank voor haar enorme inzet voor de vereniging. (december 2020)
foto 2020 week 32 pag. 9 (Augustus 2020.jpg)
Henny en Ash tonen trots hun minibieb en nodigen iedereen uit om hiervan gebruik te maken. (augustus 2020)
Peter Rottier naast een model van het SARS-virus in Beijing waar hij in 2003 was voor een WHO-meeting. (april 2020)
foto 2020 week 25 pag. 7 (Juni 2020.jpg)
Natasja van Barneveld (r) neemt het stokje over van Ad en Hilda Verhoef als beheerder van Het Dorpshuis Westbroek. (juni 2020)
Het jeugdjournaal bij Korfbalvereniging DOS in Westbroek. (oktober 2020)
Februari
foto 2020 week 7  pag. 5 (Februari 2020.jpg)
De cast van Toneelvereniging Westbroek. (februari 2020)