De Brug komt - na restauratie - terug. (foto Pieter van Traa)
De Brug komt - na restauratie - terug. (foto Pieter van Traa)

Daarheen en Weer terug over de Baronbrug

Algemeen

door Henk van de Bunt

De geheel gerestaureerde ‘Baronbrug’ is weer terug op landgoed Houdringe. De oude draaibrug van 1813 was niet veilig meer en moest daarom worden gerepareerd. Mede dankzij de Nationale Postcode Loterij is het Utrechts Landschap mogelijk gemaakt om de brug te laten restaureren en herplaatsen. Zo blijft het ‘Baronbos’ verbonden met het overige deel van het landgoed.

Komend vanuit De Bilt kan er op de rotonde Soestdijkseweg-Zuid ter hoogte van de Groenekanseweg gekozen worden voor rechtdoor, linksaf naar Groenekan of rechtsaf naar de Vissersteeg. De Visserssteeg in De Bilt is een bospad dat pas door burgemeester en wethouders op 6 april 1978 officieel benoemd werd. De omschrijving luidde: ‘Visserssteeg aan de weg vormende een verbinding tussen de Holle Bilt en de Soestdijkseweg’. In 1905 werd het pad echter al bij raadsbesluit officieel als een openbare weg erkend. De naam Visserssteeg werd in dat besluit gebruikt, zij het in de oude spelling.

Brug
Aan de Vissersteeg - aan het einde van de parkeerplaatsen - is een brug over het aan de zuidzijde gelegen water, waardoor het mogelijk is rechtsaf de Vissersteeg te vervolgen. Deze zogenaamde ‘Baron’- brug ligt aan de noordzijde van het park van de historische buitenplaats Houdringe dus over de sloot die parallel aan de zuidzijde van de Vissersteeg ligt. Jacqueline van Dam (Boswachter Publiek Utrechts Landschap) vertelt: ‘Het verhaal gaat dat de toevoeging ’Baron’ voor de brug zou duiden op Godfried Hendrik Leonard baron Van Boetzelaer, die in 1888 het eigendom verwierf van Houdringe. Hij zou op zijn wandelingen door het park de sloot willen kruisen, maar gelijktijdig geen ongewenste personen toegang willen verlenen. Daarom werd de brug uitgevoerd als draaibrug, die na passage ervan weer weggedraaid kon worden, zodat de vrije doorgang geblokkeerd was’. Restauratiearchitect ir. Pieter van Traa vult aan: ‘De naam ‘Baron’-brug is mogelijk misplaatst. Bij het onderzoek is in de oostelijke handrail van de leuning aan het zuidelijke uiteinde een ingeslagen jaartal (?) aangetroffen: ‘1813’. Dit kan niet slaan op een typeaanduiding van de handrail, want dat is stripijzer, die een dergelijke aanduiding niet kent. In dit geval moet de brug zijn aangelegd in opdracht van Frederik Jan van Westrenen, die van 1779 tot 1842 eigenaar was’.

Daarheen en weer terug
Op de brug is de spreuk ‘Daarheen en Weer Terug’ te lezen. ‘Voor kenners van de fantastische wereld van schrijver J.R.R. Tolkien een duidelijke verwijzing naar de avonturen van de beroemde hobbit Bilbo Balings. Voor leken een inspirerende spreuk die hopelijk aanzet tot nadenken’, aldus boswachter en fan Joris Hellevoort.

De spreuk op de brug. (foto Joris Hellevoort)
De herplaatste brug + aanloopsteiger. (foto Jacqueline van Dam)