Corry van der Sluys in haar atelier.
Corry van der Sluys in haar atelier.

Corry van der Sluys en ‘Raku stoken’

Algemeen

door Henk van de Bunt

In het WVT-gebouw aan de Talinglaan 10 in Bilthoven wordt voor 43 exposanten tot en met 1 januari kunst geëxposeerd. Corry van der Sluys is er daar een van.

‘Wat begon rond 1980 met pottenbakken en dus met de draaischijf is in de loop der jaren uitgegroeid tot het experimenteren met diverse materialen en technieken. Werken met klei heeft mijn passie, ik werk met veel verschillende soorten klei en sta open om weer nieuwe glazuren te maken en uit te proberen. Dat kan allemaal in het atelier bij ons woonhuis op de Voordorpsedijk’.

Raku
‘Inmiddels is handvormen een belangrijk onderdeel van mijn werk geworden. Het is fijn om fantasie om te zetten in het vervaardigen van niet voor de handliggend werk. Gaandeweg van het maken van een werkstuk ontstaan er vaak weer heel andere ideeën en van lieverlee ontstaat zo je eigen stijl. Ook raku stoken komt een paar keer per jaar op het programma, dat doen we dan tijdens een workshop, altijd weer heel spannend en verrassend wat het uiteindelijke resultaat is. Raku stoken is een specifiek keramisch bakproces dat zowel vuur als rook gebruikt om unieke patronen en ontwerpen in het aardewerk te maken. Het aardewerkstuk wordt eerst bisque gebakken, dan geglazuurd en daarna ondergaat het het raku stoken-proces. Het bakproces vereist een speciale raku-oven, die wordt gestookt met propaan en bereikt temperaturen tot ongeveer 1000 ° C’.

BeekK
‘Het is fijn om op deze expositie te mogen laten zien wat er zoal in onze provincie aan creativiteit aanwezig is. Het aanbod is weer prachtig. Tijdens de expositie bij W.V.T. laat ik voornamelijk hand gevormd keramiek zien. Afgelopen jaar ben ik in de weer geweest met wat grovere grijze klei. Het resultaat o.a. daarvan staat op de expositie opgesteld. In mei doe ik mee met de kunstroute van Kunstkring Beekk waarvan ik lid ben; tijdens de route tonen tal van kunstenaars uit Bilthoven, De Bilt, Groenekan en Maartensdijk hun werk’.

!