Petra van de Vorm (medewerker van het Dierentehuis Zeist) met een van de asielhonden, namelijk 'mevrouw Jansen'.
Petra van de Vorm (medewerker van het Dierentehuis Zeist) met een van de asielhonden, namelijk 'mevrouw Jansen'.

Meer huisdieren door corona

Algemeen

door Rob Klaassen

Anna Lagendaal, dierenarts bij de Dierenkliniek Midden Nederland in Maartensdijk, zegt dat de kliniek het in het bijna voorbije jaar nooit eerder zo druk heeft gehad. Door de Coronapandemie zijn mensen veel meer thuis en hebben ook veel meer tijd. Ze voelen zich soms wat eenzaam en komen zo op het idee om een hond of kat aan te schaffen. Beslissingen, die volgens Anna vaak te snel en te impulsief worden genomen met vaak teleurstellingen tot gevolg. 

Ook Petra van der Vorm, medewerker van de Stichting Dierentehuis Zeist e.o. ervaart dagelijks hoe enorm de vraag naar huisdieren is toegenomen. Voor de meeste van de naar het asiel gebrachte dieren is binnen een mum van tijd weer een nieuw baasje gevonden. We spraken met hen beiden over zowel de situatie nu, als ook over hoe zij denken dat het er over een jaar zal uitzien.

Intake
Petra: Het laatste jaar loopt het bij het dierentehuis Zeist storm met aanvragen om een asieldier te mogen adopteren. Corona heeft ervoor gezorgd dat mensen veel meer thuis zijn en daardoor meer tijd hebben om aan een dier te kunnen besteden. We krijgen dan ook veel aanvragen voor een hond of een kat. Nadat de aanvraag is binnen gekomen beginnen we met het houden van een uitgebreid telefonisch gesprek met de aanvrager. Waarom wil men een asieldier, wat is de ervaring met dieren, wat voor werk doen de aanvragers, hoe vaak is men thuis? Wanneer we dan bijvoorbeeld te horen krijgen dat men een hond wil, maar ook fulltime functies uitoefent, dan vervalt naar onze mening deze aanvraag. Je moet in onze optiek wel ruim de tijd voor een dier hebben. Zeker bij uitgeplaatste honden is het van belang om een nauwe band met hen op te bouwen. Bij een positief gesprek vragen we in welk type hond men is geïnteresseerd: groot of klein, actief of juist minder actief, oud en bedaard of juist jong’.

Match
‘Na dit gesprek gaan we aan de slag om voor de aanvrager een geschikt dier te vinden. Als we denken een match te hebben gevonden nodigen wij de familie uit om met het dier kennis te komen maken. Ook gaat men dan drie keer een proefwandeling met het dier maken. Als tijdens deze wandelingen blijkt, dat er zowel vanuit het dier, als vanuit de familie sprake is van een klik, dan wordt er pas overgegaan tot uitplaatsing van de hond. Nadien houden wij doorgaans nog telefonisch contact met de aanvrager om te informeren of alles naar wens verloopt en of er nog vragen zijn. Wij hopen met deze zorgvuldige procedure teleurstellingen tot een minimum te beperken. Op dit moment hebben we hier nog maar 10 katten en 5 honden. Dat bewijst dat we vrijwel alle dieren hebben kunnen uitplaatsen. Voorheen waren we vaak 1 à 2 maanden bezig om een hond of kat uit te plaatsen, nu geschiedt dat vaak zelfs al voordat we het dier goed en wel op onze website (www.dierentehuiszeist.nl) hebben kunnen plaatsen’. 

Verkeerde puppy’s
Dierenarts Anna Lagendaal zegt, dat het bij de dierenkliniek drukker is dan ooit tevoren. Ook volgens haar is dit corona-gerelateerd. Mensen zitten thuis, vervelen zich wat, hebben tijd en kopen dan vaak impulsief een puppy. Vaak gebeurt dat via Marktplaats of via Oost-Europese handelaren. Helaas gaat dat vaak niet goed: ‘In Brabant worden leeggekomen varkensstallen dikwijls benut om daarin honden te fokken; een uiterst lucratieve bezigheid. De teven krijgen doorgaans tweemaal per jaar een nestje van 6-7 puppy’s, die meestal binnen 8 weken voor zo’n 1500 euro worden verkocht. Vaak betreft het hier Doodles- of Boomerhondjes. Ze hebben nogal eens gezondheidsklachten en zijn vaak niet goed gesocialiseerd. Omdat ze weinig menselijk gezelschap gewend zijn, zijn ze bangig en schrikachtig. Ze geven daardoor vaak een berg ellende. Ik raad iedereen dan ook sterk af om via Marktplaats een puppy te kopen’.

Hoe dan wel?
Op de vraag op welke manier nu eigenlijk tewerk gegaan zou moeten worden om aan een goede en gezonde pup te komen zegt Anna: ‘Om te beginnen moet je je afvragen wat voor type hond je wilt. Een rustige hond, een hond waarmee je ver kunt lopen of juist een hond waarvan je thuis erg veel gezelligheid ondervindt. Daarna ga je je inlezen over het ras, de diverse kenmerken en eigenschappen e.d. Wanneer je dan een keuze hebt gemaakt, ga je je oriënteren waar je zo’n hond het beste kunt kopen. Ervaring leert dat goede en betrouwbare fokkers nooit op Marktplaats adverteren. Goede fokkers zijn bekend bij kenners en bij hondenrasverenigingen. Bovendien hebben goede fokkers doorgaans een wachtlijst en beoordeelt de fokker zelf of hij aan jou wel of niet een puppy wenst te verkopen. Door op deze manier een puppy te kopen, kunnen miskopen of teleurstellingen tot een minimum worden beperkt. Dus bezint eer gij begint’.

De wijze waarop het Zeister asiel omgaat met het plaatsen van hun asieldieren is volgens Anna een goed voorbeeld van hoe je teleurstellingen voor zowel mens als dier zoveel mogelijk kunt beperken. 

Normaal
Petra en Anna vrezen beiden de gevolgen van een ‘terug naar normaal’-samenleving wanneer over ongeveer een jaar op brede schaal mensen zijn ingeënt. Zij vrezen dat er dan weer massaal op vakantie zal worden gegaan en er ook weer op grote schaal buiten de deur zal worden gewerkt. Ze vragen zich af of de dieren hier niet het slachtoffer van gaan worden en de asielen weer vol raken met dan plotseling overbodig geworden dieren. Beiden hopen van harte van niet, maar…….houden hun hart vast.