Kleurplaat
Kleurplaat

Kleurplaat

Algemeen

Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden. Leo was nauw betrokken bij de kleurplaatactie die we vorige week in de krant publiceerden. In het magazine schreef hij er het volgende over.

Steeds vaker heb ik het gevoel dat we ons neerleggen bij alles wat niet kan in deze tijden van corona. Hoeveel moeite moet je doen om de kerk in je wijk of dorp in kerstsfeer te brengen als er toch maar dertig mensen mogen komen? En wie wil nog naar nieuwe vormen van koorrepetitie zoeken als je toch maar met twee of drie mensen mag voorzingen?

Ik merk het aan mezelf, ik moet mezelf moed inpraten om met dorp, straat of geloofsgemeenschap in beweging te blijven. Maar ik weiger bij de pakken te gaan neerzitten en word blij van een telefoontje van een oud-collega. Ze vertelt me dat haar moeder het vreselijk vindt dat ouderen niet meer naar de kerk durven of kunnen. Daarom heeft haar moeder het initiatief genomen om zelf vijftien ouderen te bellen en hen te vragen mee te gaan naar de kerk. Iedereen kan dit navolgen: in je eentje vijftien ouderen benaderen of per persoon een oudere uitnodigen. Als je maar alles doet om ouderen te blijven betrekken bij de kerk.

Voor kinderen geldt hetzelfde; Geen Sint Maarten, geen kindje wiegen, geen kerstspel op de avond van de geboorte van Christus. Alles wat het voor kinderen leuk maakt in de kerk, wordt uitgesteld of gaat nooit meer gebeuren.

Ik had genoeg van het denken in problemen. Daarom trok ik aan de bel bij ons dorpsblad De Vierklank, dat in zes kernen wordt bezorgd en tienduizenden mensen bereikt, met het volgende plan: als kerk sponsoren we een pagina in het dorpsblad met een tekening van de kerststal die elk kind kan kleuren. Die tekening wordt voor het raam gehangen. Zo worden huizen en straten in de weken van de Advent gekleurd door de kerststal. En van die blije aanblik wordt een foto gemaakt die weer naar het dorpsblad wordt gemaild.

Twee dagen voor Kerstmis verschijnt het dorpsblad met eindeloos veel foto’s van kleurplaten die voor de ramen in zes kernen hangen. Zo dringt het Licht van Christus door in veel kinderharten en is de kerk aanwezig in alle huizen en straten. Zo breekt het licht door midden in het donker van de crisis. Met die kleurplaat en die ene boodschap: er wordt een kindeke geboren.

Geen krant meer van vorige week? Op www.vierklank.nl is de afbeelding te vinden. Kopiëren en zelf uitprinten is dan een optie.