Zonne- en windpark in de stad Dongtai, in de oostelijke Chinese provincie Jiangsu (screenshot uit de Volkskrant, 26 oktober 2020, Beeld EPA)
Zonne- en windpark in de stad Dongtai, in de oostelijke Chinese provincie Jiangsu (screenshot uit de Volkskrant, 26 oktober 2020, Beeld EPA)

Dit wil ik ‘effe’ kwijt …

Algemeen

Oud-Maartensdijk ‘let op u saeck’!

In de Vierklank van 18 november krijgen we een inkijkje in het rapport, dat de gemeente liet opstellen m.b.t. de mogelijke aanleg van zonne- en windparken in onze gemeente. Het rapport inventariseert de mogelijke locaties voor de ontwikkeling van grootschalige zonne- en windparken in het buitengebied. Grote stappen gauw thuis!

Uit de vele zonnepark-initiatieven in den lande blijkt dat energieopwekking voor agrariërs een aantrekkelijk businessmodel is in aanvulling op, of in de plaats van agrarische productie. 

Helaas is met die grote-stappen-gauw-thuis-aanpak in ons gebied bijna onlosmakelijk - naast een grote negatieve ecologische impact - ook een gruwelijke aantasting van ons cultuurhistorische slagenlandschap verbonden. 

Over landschapspijn gesproken: In vergelijking met die Chinese dystopie is zelfs dat huidige saaie Engelse raaigras van onze boeren nog een wonder van groene natuur en biodiversiteit!
Het opvangen van onze energiehonger met grootschalige zonneparken is als het uitdrijven van de duivel met beëlzebub. Het doet denken aan de uitspraak van een Amerikaanse generaal tijdens de Vietnamoorlog: om het dorp te redden moesten we het vernietigen!

Ik hoop dat de burgers van onze gemeente, in dit unieke overgangsgebied tussen de Utrechtse Heuvelrug en het Groene Hart met zijn fraaie natuur en cultuurlandschappen, de stormbal hijsen en bestuurders en politici duidelijk maken, dat ongebreidelde aanleg van dit soort grote parken een regelrechte ramp dreigt voor onze landschappen.

Natuurlijk, óók de kernen van De Bilt dienen bij te dragen aan het oplossen van het klimaatprobleem. Maar wat is nog de zin van het doorgeven aan onze kinderen van een energetisch duurzame wereld, als die door de gekozen wijze van verduurzaming onleefbaar is geworden?

Frank Klok

Groenekan

Ons huidige fraaie slagenlandschap (foto uit Tastbare Tijd 2.0)