Logo vierklank.nl
Lucy brengt de pas 6-jaar oude Jodocus uit in de klasse Z-springen.
Lucy brengt de pas 6-jaar oude Jodocus uit in de klasse Z-springen. (Foto: vdlogt@sportpaardenfoto.nl)

Lucy combineert topsport met ondernemen

De 20-jarige amazone Lucy Groenen uit Groenekan runt sinds enkele maanden haar eigen stal in Westbroek. Zeven dagen per week is ze druk met de paarden. Met zadelmak maken, africhten, trainen en uitbrengen in de sport vliegen de dagen voorbij.

De liefde voor paarden zat er al vroeg in bij Lucy. Als 9-jarige kocht ze van haar spaargeld haar eerste pony. Later kwam daar nog een jonge pony bij die ze voor de eigenaar mocht opleiden en uitbrengen in de sport en een dressuurpony. Met alle drie de pony’s bewees ze haar veelzijdigheid in drie disciplines: dressuur, springen en eventing. De pony’s ontgroeid, maakte ze als 16-jarige de overstap naar de paarden. De keuze viel op een 4-jarige onbeleerde hengst die ze zelf zadelmak maakte en nu in de klasse Z dressuur, Z-springen en op internationaal niveau 3* eventing uitbrengt. Inmiddels staan er 3 eigen paarden op stal en worden de overige boxen gevuld met paarden van klanten.

Corona
Het getuigt van lef om midden in de coronaperiode een eigen bedrijf te starten. Lucy: ‘Ik ben geboren voor dit vak en wil gewoon niets anders. Heb een jaar commerciële economie gestudeerd, maar daar werd ik doodongelukkig van. In Westbroek had ik de mogelijkheid om uit te breiden en mijn plannen te verwezenlijken, dan laat ik me niet tegenhouden door Corona. Er blijft behoefte aan een betrouwbaar adres om paarden zadelmak te maken en de handel blijft ook overeind. Dus is er behoefte aan ruiters die paarden goed op kunnen leiden’.

Paardenwelzijn
Lucy vertelt heel gelukkig te zijn met de locatie in Westbroek. ‘Toen ik mijn oude accommodatie wilde verlaten heb ik via Google Earth de hele omgeving gescand om te zoeken naar een nieuw onderkomen. Beter had ik het niet kunnen treffen. We begonnen met 4 stallen en dat werden er al snel zes. De eigenaren kenden mijn ambities en hebben daar alle medewerking aan verleend zodat er nu een toplocatie is ontstaan met 9 stallen, 9 paddocks en 9 weides. De paarden staan overdag buiten, ieder in een eigen paddock of wei om blessures te voorkomen, maar wel met onderling contact. Ze hebben zelfs een longeervolte voor me aangelegd. Eigenlijk kan ik - omdat ik veel met jonge paarden werk -  niet zonder, want daar begint het basiswerk. Als ze eenmaal zadelmak zijn verleggen we de training naar de grotere rijbak en als ze zich daar goed gedragen heb ik nog uitrijmogelijkheden in het veld. Daar een paar kilometer de benen strekken en een beetje tempo maken is heel gezond voor ze. En ik merk dat de combinatie van stalrust, buiten lopen en trainingswerk goed is voor de paarden. Ik zie ze hier echt opknappen.’

Vertrouwen
Lucy is een op-en-top wedstrijdruiter. Dankzij haar ambities in de eventingsport, waar de drie disciplines dressuur, springen en crossen samenkomen, heeft ze zich ontwikkeld tot een zeer veelzijdige ruiter. ‘Springen en crossen vind ik de leukste disciplines, zeker als wedstrijdsport, maar met dressuur leg ik de basis. Als ik een paard opleid moet die voor iedereen makkelijk na te rijden zijn. Niet alleen gehoorzaam maar ook vlot aan het been. Ik voel aan waar een paard aan toe is en overhaast dat niet. Dat schept vertrouwen en maakt de verdere opleiding makkelijk. Een paard dwingen, daar geloof ik niet in. We doen een spelletje met ze dat ze leuk moeten vinden anders gaat het echt niet lukken. Ik motiveer en stimuleer ze om steeds een stapje verder te komen en met veel afwisseling in de training hou je daar hele fijne paarden aan over.’

Verkoop
Momenteel staan er diverse paarden in training bij Lucy. Een aantal moet zadelmak gemaakt worden en een aantal wordt doorgereden voor de eigenaar. Lucy: ‘Het is heel leuk om de jonge paarden die net uit de opfok komen op te voeden en zadelmak te maken. Als ze hier komen kunnen ze over het algemeen helemaal niks en zijn ze lastig te hanteren. Na een paar dagen komt de rust er al in en als ze naar hun baasje terug gaan zijn ze fijn na te rijden. Het is een relatief kort proces dus ik ben wel blij dat ik er een aantal heb staan die ik verder op mag leiden en uit kan gaan brengen in de sport. Ik heb moeite met het verkopen van de paarden, ze zijn allemaal zo leuk. Gelukkig heb ik wat lijntjes met fokkers voor wie ik de paarden op mag leiden en dan verkopen. Dat voelt net even anders en maakt het iets makkelijker. En als er een waanzinnig bod komt op mijn eigen paarden, tja, dan ga ik even hard nadenken’, besluit ze lachend.

Meer berichten