Logo vierklank.nl
De saaie bruine dozen zijn mooi versierd door mensen die dagbesteding volgen in het Lichtruim. De meeste daarvan zijn ook kroegbezoekers en samen met Marc, Luuk en Wesley werden de dozen voor transport naar de auto gebracht.
De saaie bruine dozen zijn mooi versierd door mensen die dagbesteding volgen in het Lichtruim. De meeste daarvan zijn ook kroegbezoekers en samen met Marc, Luuk en Wesley werden de dozen voor transport naar de auto gebracht. (Foto: )

5 jaar De Kroeg gevierd met een Kleintje Kroeg

Drieënveertig dozen met lekkers om te snoepen, bubbels om te drinken, een CD met feestmuziek en slingers zijn afgelopen vrijdag rondgebracht bij zorginstellingen en huisadressen waar mensen met een verstandelijke beperking wonen die normaal gesproken eenmaal per maand naar de Kroeg komen. Want als alles normaal was geweest zou het eerste lustrum van de Kroeg groots gevierd zijn. Nu kon in ieders eigen bubbel een Kleintje Kroeg georganiseerd worden. 

door Marijke Drieenhuizen

In 2015 kwamen meerdere sporen ongeveer gelijktijdig bij elkaar bij Mens De Bilt. De vraag was hoe regelen we één avond per maand gezelligheid voor mensen met een verstandelijke beperking. Zo werd, met medewerkers van zorgorganisatie Abrona, Reinaerde, Thomashuis Maartensdijk, Zideris en enthousiaste vrijwilligers, de Kroeg geboren. De Kroeg is dé plek waar mensen eenmaal per maand in een beschermde omgeving een avondje uit hun dak kunnen gaan. En dat doen ze. Zeker 35 tot 45 mensen maken maandelijks plezier met elkaar en allemaal kijken ze er naar uit. 

Ontmoeten
Tijdens de Kroegavonden kunnen de bezoekers contacten leggen met anderen op hun eigen manier en in hun eigen tempo en genieten van het samenzijn, de muziek, het knutselen of van het samen een spelletje spelen. Er zijn al veel hoogtepunten te noemen: het live optreden van Jurjen Kers, een optreden van de Swing Jazz Band, van dj Manuel, Duo Barosa, de Boogie Express, Tim en Tom en dj Arie. Maar even zo leuk waren de live optredens van bezoekers zoals, die van Adrie, Wesley of Janice met haar mooie stem. Of de polonaise, ingezet door Robbert. Er zijn mensen die hun eigen haak- of borduurwerk meenemen. En als iemand er alleen maar bij wil zitten en wil kijken en daarvan geniet dan is het ook goed. Bevlogen begeleiders zijn altijd aanwezig; zij zetten koffie en thee, gaan rond met fris en lekkers, maken praatjes met de bezoekers, doen spelletjes en ondersteunen waar nodig.

Kleintje Kroeg
In maart was er nog een Kroeg. Daarna, vanwege de corona, niet meer en iedereen mist het, de bezoekers en de begeleiders. Met de gevulde dozen, gesponsord door de Lions Club Bilthoven 2000, kan het jubileum toch worden gevierd. Niet met anderen maar in de eigen woonvoorziening of thuis. Wilma van Poelgeest (medeorganisator en sociaal werker van Mens De Bilt): ‘We hopen dat hiermee toch even de sleur is doorbroken en voor de bezoekers: ‘Weet, we komen terug zodra het kan’.

Meer berichten