Logo vierklank.nl
Het Poolse meisje met de vlag. ‘Pamietajmy’ betekent: ‘vergeet het niet’.
Het Poolse meisje met de vlag. ‘Pamietajmy’ betekent: ‘vergeet het niet’. (Foto: )

Het meisje met de vlag

Kinderen spreken recht uit het hart, vrij van conventies en angst om het verkeerde te zeggen. Naïef soms, ze moeten bijna alles nog leren, maar altijd recht vanuit het hart met een liefdevolle, en voorwereldse wijsheid en liefde. Een prachtig idee dus van de Stichting Razem, om meer dan 100 tekeningen te verzamelen van kinderen uit De Bilt, Miescisko en Coesfeld, allemaal met als vraag: Wat betekent vrijheid voor jou?

Afgelopen vrijdag werd deze tentoonstelling, die na november vertrekt naar de andere twee partnersteden van onze gemeente, geopend in de bibliotheek in Bilthoven, ingeleid door beeldend kunstenaar Mascha Teune: ‘Hoe verschillend de uitdrukkingsvormen binnen de tekeningen ook zijn, er zijn uiteindelijk meerdere overeenkomsten, zodat de getekende beelden universeel worden maar door de persoonlijke ervaring verschillend beleefd kunnen worden.’

Zij nam als voorbeeld een prachtige Poolse tekening van een meisje met een vlag, die dapperheid, onverzettelijkheid en overlevingskracht uitbeeldt. 

Opvallend was de verscheidenheid aan stijlen van de 12-jarige kinderen: de Duitse inzendingen waren allen in zwart potlood, de Nederlandse vrijwel allemaal getekend met kleurrijker, maar ook afstandelijker viltstift, de Poolse zonder uitzondering met het gevoeliger potlood. Ook inhoudelijk lijken de Poolse kinderen wat meer fijnbesnaard en zelfs teder: waar de andere kinderen soms de liefde voor hun Playstation en andere spelletjes verbeelden, tekenen de Poolse kinderen vaak over het geluk van de natuur, de vrijheid van de vogel of de geborgenheid van hun familie. Het meisje met de vlag ging hun voor als lichtend voorbeeld.         (Peter Schlamilch)

Meer berichten