Logo vierklank.nl
Andrea Philipini in haar winkel.
Andrea Philipini in haar winkel. (Foto: )

Bijou & Me, een begrip in De Bilt

Zijn liefde voor klokken en horloges volgend, opende Ab van Kuil in 1961 zijn Horlogerie en Juwelierszaak op de Hessenweg 118 in De Bilt die hij samen met zijn vrouw Irene runde. Ab genoot van zijn zaak tot hij in september 2019 na een kort ziekbed op bijna 90-jarige leeftijd overleed. Zijn dochter Andrea besloot om de zaak over te nemen, tot vreugde van vele inwoners van De Bilt.

door Walter Eijndhoven

De in De Bilt geboren Andrea Philippi-van de Kuil heeft het ondernemersbloed van haar ouders meegekregen. Nooit was het de bedoeling de zaak over te nemen maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Van haar vader leerde ze nog een paar kneepjes van het vak; bijvoorbeeld batterijen wisselen en horlogebanden op maat maken. Het plan om de zaak van haar ouders voort te zetten nam steeds vastere vormen aan.

Overnemen
‘Ik werkte al 12 jaar als secretaresse in het UMC, maar wilde toch graag de zaak van mijn ouders voortzetten’, vertelt Philippi. ‘Maar dat had, ook als enig kind, nog heel wat voeten in aarde. De overheid ziet graag dat een ondernemer zijn bedrijf voortzet, maar ik had natuurlijk ook nog mijn baan als secretaresse’.

Philippi besloot een fiscalist in te schakelen en na alle adviezen besloot zij het erop te wagen en nam de winkel over van haar ouders, naast haar werk bij het UMC. ‘Alleen had ik het niet voor elkaar gekregen’, vertelt zij, ‘maar met hulp van mijn man en mijn vriendinnen lukte het om een mooie zaak neer te zetten. Haar man verbouwde de zaak, een van de dames deed de vormgeving van het interieur, anderen hielpen weer met samenstellen van de collectie, prijzen en inrichten’.

Fulltime
Al snel na de opening in juni ‘20 bleek dat twee banen er een teveel was. Philippi besloot in het diepe te springen; ‘Mijn werk bij het UMC vond ik erg leuk, maar het was niet te combineren met een winkel. Mijn collega’s waren niet blij met mijn besluit, maar ik diende mijn ontslag in en ging voor 100% voor de winkel. De 3e generatie is ook al betrokken want mijn zoon helpt nu ook één dag mee in de zaak’.

Inmiddels weet iedereen uit De Bilt Bijou & Me te vinden. Zij kunnen er dan ook terecht voor allerlei sieraden en horloges, onder andere de Nederlandse merken Olympic, Eufrasia, Qoss, Hevi, Fushi en Camps & Camps (twee Nederlandse zussen), maar ook voor handgemaakte sieradendoosjes (waarvan een groot gedeelte van de opbrengst naar ‘Greyhounds in Nood’ gaat) of voor gaatjes schieten. Philippi: ‘Als een kind gaatjes laat schieten in de oren, krijgt zij een ‘Gaatjesprik-certificaat’. Verder kun je er terecht voor reparatie aan klokken, horloges, sieraden en batterijtjes wisselen.

Meer berichten