Logo vierklank.nl
De Biltse saxofonist Donja Hoevers leidt haar collega’s online als berendirigent.
De Biltse saxofonist Donja Hoevers leidt haar collega’s online als berendirigent. (Foto: )

Muzikale Berenjacht

Sinds de uitvinding van de teddybeer kunnen we het ons nog nauwelijks voorstellen, maar de beer staat niet alleen symbool voor de moederlijke liefkozing en oerliefde die het jong tot elke prijs beschermen. Ook is de beer niet alleen het, wat psychologen noemen, ‘transitieobject’ dat het opgroeiende kind helpt in de overgang van de symbiotische relatie met de moeder uit de periode als zuigeling, naar individualiteit en zelfstandigheid. 

Nee, al in de Griekse oudheid was de beer symbool voor de maan en de jacht, en voor de Germanen en de Kelten was de beer een heilig dier: de koning van de dieren, en zijn kracht stond voor de god Thor. En omdat de beer in de lente weer tevoorschijn komt, was de beer voor deze volkeren een symbool voor de dood, de nacht, de maan, ouderdom, maar ook nieuw leven en wedergeboorte.

In de Bijbel staat de beer voor het absolute godvertrouwen dat David voor zijn strijd met Goliath uitspreekt: de Heer heeft mij de kracht gegeven om met blote handen beren en leeuwen te doden, en zal mij ook nu beschermen. 

Biologen zeggen dat de beer intelligent en solitair is en een groot aanpassingsvermogen en improvisatietalent heeft, maar als hij wordt getergd slaat hij meedogenloos, nietsontziend en definitief toe. In onze tijd is de beer echter het zinnebeeld van liefde en warmte, en enkele Biltse leden van het Fanfare Promotie Orkest hebben een zeer amusante online Berenjacht voor de kleintjes verzorgd: ze zochten een passend muziekstuk uit, de Teddy Bears Picknick van John Walter Bratton, en speelden dit met een saxofoonensemble met beertjes op de achtergrond. Kun jij er meer dan 12 vinden? Kijk maar op tinyurl.com/ycyz8enk en ga op muzikale berenjacht.         (Peter Schlamilch) 

Meer berichten