Henk Broekhuizen in actie als ‘Dorpsomroeper’.
Henk Broekhuizen in actie als ‘Dorpsomroeper’.

Henk en Hennie Broekhuizen zestig jaar een gelukkig paar

Algemeen

door Guus Geebel

‘We zijn nog heel gelukkig samen’, zeggen Henk en Hennie Broekhuizen met veel overtuiging. ‘We zitten door de coronamaatregelen nu zeven weken op elkaars lip en het eerste verschil van mening moet nog gebeuren.’ Henk noemt dat heel bijzonder en zegt het uit de grond van zijn hart. 

Henk Broekhuizen en Hennie Morren traden op 20 mei 1960 in Bilthoven in het huwelijk. Beiden werden in de oorlogsjaren geboren. Henk heeft zijn hele leven in Maartensdijk gewoond. Hij werd geboren in een boerderij aan de Dorpsweg waar zijn ouders tijdelijk woonden. Hennie is geboren in Sliedrecht en verhuisde op haar zevende jaar naar De Bilt. Zij leerden elkaar kennen in het Koningin Wilhelminagebouw in Maartensdijk waar allerlei activiteiten plaatsvonden. Tijdens een van die avonden speelde Hennie een rol in een toneelstuk voor jeugdigen, georganiseerd door Klein maar Dapper uit De Bilt. ‘In de pauze kwam zij voor mij zitten en ze had het erg koud. Ik heb haar toen een sjaal geleend en zo is het gekomen.’ 

Woningen
Na hun trouwen hebben ze eerst bij de ouders van Henk aan de Dorpsweg ingewoond. Daar waren toen ook nog zes kinderen thuis. Na vier jaar verhuisden ze eerst naar een woning aan de Dorpsweg, toen naar de Tuinlaan en daarna de Saturnushof. Koninginnedag 1990 verhuisden ze weer naar de Dorpsweg. ‘Daar lag mijn hart omdat ik daar geboren ben. We wonen nu tien jaar in de Prinses Alexialaan in Maartensdijk’. Het echtpaar heeft drie kinderen en er zijn tien kleinkinderen. De oudste kleinzoon is 34 en is professor in België aan de universiteit van Gent.

Werkzaam leven
In militaire dienst was Henk korporaal tankchauffeur bij de cavalerie op een centurion. Hij was gelegerd in het voormalige concentratiekamp De Boskamp in Amersfoort. ‘In de strenge winter 1962-1963 heb ik daar veel kou geleden. Maar ik heb verder een mooie diensttijd gehad. Ik zat bij de laatste lichting die drie maanden in La Courtine in Frankrijk oefende’. Henk Broekhuizen is daarna actief geworden in de transportwereld en heeft ook een eigen bedrijf gehad dat hij in 1982 verkocht. ‘Het ging toen heel slecht in de transportwereld’. Henk heeft daarna twintig jaar bij de politie op het Paardenveld in Utrecht gewerkt in de publieksopvang.

De Vriendschap
Henk en Henny zijn samen veertig jaar actief geweest in het verenigingsleven ‘Het begon in Maartensdijk rond 1960 in een tijd dat er nog weinig televisie was. ‘Er was een buurtvereniging, die later Dorpsvereniging De Vriendschap werd en die tal van activiteiten organiseerde. Wel 300 gezinnen waren er in die tijd lid van. Er waren filmavonden, beatavonden en kinderen konden er knutselen. Het was min of meer de voorloper van Sojos. Ook werden er straatfeesten georganiseerd. Maartensdijk had een dorpsfeest en we organiseerden toen ook de Sinterklaasintocht’. Het was een heel belangrijke vereniging en Hennie en Henk hebben daar zo’n tien jaar hun krachten aan gegeven. Henk was al op jonge leeftijd zes jaar voorzitter. De vereniging hield na zo’n dertig jaar op te bestaan toen de jeugd allemaal andere dingen ging doen. ‘Je kreeg ze niet meer in een zaal voor een middag knutselen of figuurzagen’.

Activiteiten
Een andere activiteit die Henk en Hennie samen tot drie jaar geleden organiseerden was de Reisclub 55+. ‘We hebben zo een paar honderd gevarieerde reizen georganiseerd, waaronder acht bootreizen. In de drukke tijden hadden we wel veertig reisjes per jaar’. De reizen werden altijd heel goed voorbereid. Hennie en Henk gingen daarvoor samen de reis al maken en wetenswaardigheden verzamelen. ‘Als we de reis maakten had ik alles paraat. Een oudere vrouw die met veel reisjes meeging zei eens, ik leer nu Nederland pas kennen’.

Henk en Hennie zijn samen nog vijftien jaar actief geweest in de wielersport bij wielervereniging Tempo Soest. Hij was er acht jaar voorzitter van en Hennie deed werkzaamheden in de kantine. ‘Het was een grote vereniging met 150 leden en het was een mooie tijd. We hebben ook de fietsvierdaagse van Maartensdijk opgericht waar de eerste jaren wel vijfhonderd mensen aan deelnamen. We hebben steeds alles samen gedaan en zijn bijzonder druk geweest’. Zij ontvingen daarvoor tien jaar geleden een Koninklijke onderscheiding. 

Dorpsomroeper
Henk Broekhuizen werd lange tijd de dorpsomroeper van Maartensdijk genoemd. Dat is ontstaan bij de opening van Dijckstate, toen hij gevraagd werd de aankondigen te doen. ‘Dat deed ik toen en de burgemeester zei: vanaf nu maak ik u de dorpsomroeper’. Henk heeft bij heel veel evenementen als speaker opgetreden. Zijn leermeester was Ton Rademaker, die op 11 februari 2015 overleed en jarenlang de dorpsomroeper van Maartensdijk was. Voor het diamanten huwelijksfeest hadden de kinderen een heel programma voorbereid maar dat kan vanwege de coronacrisis niet doorgaan. Henk heeft nu voor 20 mei een soort dienstrooster gemaakt waarbij er niet meer dan vier mensen binnen mogen komen. Anders komt de burgemeester of een locoburgemeester de jubilarissen persoonlijk feliciteren. Dit keer gaat het telefonisch.

Levensspreuk

Henk citeert tenslotte uit een boekje dat over zijn levensloop is verschenen. 

Levensspreuk van Henk en Hennie

Je kunt wel eens bang zijn

je kunt wel eens diep in de put zitten

er is altijd wel een uitweg 

als je maar kunt genieten van een ‘grote liefde’

Henk en Hennie ontvingen tien jaar geleden een Koninklijke onderscheiding.