Logo vierklank.nl
Van Halem heeft zich laten inspireren door het KNMI bij het ontwerp voor de tunnel. [foto Reyn Schuurman]
Van Halem heeft zich laten inspireren door het KNMI bij het ontwerp voor de tunnel. [foto Reyn Schuurman]
Zakelijk

Feestelijke opening fietstunnel De Bilt

door Henk van de Bunt

Nu de wegwerkzaamheden voor de nieuwe fietstunnel onder de Utrechtseweg (N237) zijn afgerond, kan een ieder getuige zijn van de officiële en feestelijke opening van het resultaat: een brede, veilige en fraaie tunnel voor de vele fietsers op de route De Bilt-De Uithof op donderdag 14 november van om 10.45 uur bij de partytent bij de Oude Bunnikseweg, nabij de ingang van de fietstunnel.

Na een korte uitleg over aanleiding, doel en uitvoering verrichten aansluitend provinciaal gedeputeerde Arne Schaddelee en Bilts wethouder André Landwehr de officiële openingshandeling. Ten slotte is er soep met brood en gelegenheid om na te praten met de betrokken bestuurders, medewerkers en met de kunstenaars die de tunnel hebben voorzien van een muurschildering.

Achtergrondinformatie
Het oude en smalle fietstunneltje onder de N237 in De Bilt is vervangen door een nieuw en breder exemplaar. De nieuwe tunnel is ruim, open en licht met een doorzicht naar de andere kant, zodat je kunt zien wat er in de tunnel aan de hand is. Door toepassing van slimme trapingangen is er ook voor voetgangers een korte route naar de overkant zodat het illegaal en onveilig oversteken tot het verleden behoort.

Fietsvoorzieningen
De nieuwe fietstunnel past in het beleid van de provincie Utrecht om meer en betere fietsvoorzieningen te maken; men wil dat alle belangrijke werklocaties, onderwijsinstellingen en knooppunten veilig, comfortabel en snel per fiets te bereiken zijn. Men richt zich daarbij op het gegeven dat er de komende tijd nóg meer fietsers bijkomen en het aantal elektrische fietsen stijgt. Dat vraagt meer ruimte om de snelheidsverschillen veilig te kunnen opvangen.

Kunst in de tunnel
Waar mogelijk zet de provincie kunst in bij wegreconstructies. Grafisch ontwerper/kunstenaar Hansje van Halem heeft een ontwerp gemaakt voor de tunnel dat een relatie heeft met de omgeving, in dit geval het nabijgelegen KNMI. Van Halem liet zich inspireren door de computerbeelden van temperatuur- en weerkaarten en heeft deze vertaald en verwerkt in haar ontwerp. De uitvoering is gedaan door 9 kunstenaars van 'De Strakke Hand', die er enkele weken aan gewerkt hebben. Bewoners van het Kloosterpark en Oud-De Bilt hebben unaniem voor Van Halem gekozen. Bijzonder is dat niet alleen de wanden zijn voorzien van het grafisch ontwerp, maar dat het doorloopt over het plafond. Zo is het hele tunneltje een kunstwerk geworden."

Meer berichten