Een foto uit 2011, waarbij Liesbeth Gort (jurylid van Fairtrade Campagne Nederland) het bord Fairtrade Gemeente overhandigd aan voormalig burgemeester Arjen Gerritsen en voormalig wethouder Herman Mittendorff. [foto Lilian van Dijk]
Een foto uit 2011, waarbij Liesbeth Gort (jurylid van Fairtrade Campagne Nederland) het bord Fairtrade Gemeente overhandigd aan voormalig burgemeester Arjen Gerritsen en voormalig wethouder Herman Mittendorff. [foto Lilian van Dijk]

Wereldwinkel gaat verhuizen

Algemeen

door Henk van de Bunt

Wereldwinkel De Bilt gaat na 18 jaar verhuizen van Hessenhof nr. 9 naar Hessenweg 168 (het voormalige pand van Bouwman Boeken) in De Bilt. De plek is niet geheel onbekend, want tot oktober 2001 heeft de Wereldwinkel daar jarenlang elke zaterdag met een kraam voor de deur gestaan.

De Wereldwinkel is een belangrijke partner in de Fairtrade-Gemeente-Campagne. De Bilt is een Fairtrade Gemeente sinds 2011. In 1988 ontstond het eerste keurmerk voor Fairtrade producten: Max Havelaar. Het is een Nederlands keurmerk. Het heeft ervoor gezorgd dat Fairtrade producten in bijna heel Europa te koop zijn. Tegenwoordig niet alleen in Wereldwinkels maar ook in veel supermarkten en andere winkels. Fairtrade is een structurele manier om armoede te bestrijden: Ze geeft boeren en producenten in ontwikkelingslanden de mogelijkheid om hun producten te verkopen voor een eerlijke prijs, gebaseerd op de kosten van levensonderhoud.

Global Goals
In de winkel aan de Hessenweg is veel meer ruimte voor een gevarieerd assortiment van producten uit de fairtrade handel en voor andere duurzame producten. Bovendien zal het in de toekomst ook mogelijk zijn om informatie over en activiteiten van andere duurzame organisaties in de gemeente De Bilt in het kader van de Global Goals campagne te laten zien. Met die campagne wordt wereldwijd gewerkt aan de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN om de grote problemen in de wereld, zoals armoede, ongelijkheid, discriminatie, oneerlijke handel, klimaatverandering, aan te pakken en een werkelijk duurzame ontwikkeling te bereiken. Op de website www.duurzaamdebilt.nl is daar meer informatie over te vinden. De Wereldwinkel heeft samen met de Werkgroep Fairtrade De Bilt, Samen voor De Bilt, Bilts Heerlijk, BENG! en Repair Café in 2018 het voortouw genomen om in De Bilt ook aan te sluiten bij de Global Goals-campagne. Het zou daarom heel logisch zijn als de Wereldwinkel een bekend informatiepunt voor deze campagne kan worden.

Producten
Naast Fairtrade producten, die al duurzaam zijn, ligt tegenwoordig het accent ook op duurzaam kinderspeelgoed en veel artikelen van recycled materiaal. In de Wereldwinkel-assortiment zijn sieraden uit Mexico, Nepal en de Filippijnen, servies uit Tunesië. Verder heel veel verschillende manden, kussens en beelden van steen en brons. De organisatie is content met Sjaal met verhaal, een importeur die zich actief inzet om het WFTO certificaat te krijgen. De vrouwen in Nepal maken prachtige producten van vilt. Heel creatieve sjaals en andere producten. Het uitgangspunt van de organisatie is het creëren van werk voor vrouwen. Door te zorgen voor een continue afname van producten, zorg je voor werk en daardoor voor inkomen. Dat voorkomt kinderarbeid en biedt deze vrouwen een mogelijkheid om op een verantwoorde manier voor hun gezin te zorgen.

Programma
De opening op zaterdag 26 oktober valt samen met het begin van de Fairtrade Week (26 oktober tot 3 november). Gestart wordt bij het oude pand (Hessenhof 9), waarna gewandeld wordt naar Hessenweg 168 voor de opening van de nieuwe winkel met een verrassende en feestelijke actie, waarbij alle aanwezigen welkom zijn om in de winkel te komen kijken. Bovendien zal de Kinderburgemeester aanwezig zijn om de kinderhoek te openen.

De nieuwe plek aan de Hessenweg.