Alle betrokkenen dankbaar en tevreden poserend bij de zojuist in gebruik genomen AED.
Alle betrokkenen dankbaar en tevreden poserend bij de zojuist in gebruik genomen AED.

Crowdfunding levert Bilthoven Noord 6 AED's op

Algemeen

door Henk van de Bunt

In Bilthoven-Noord is nu binnen elke 500m een AED 24 uur per dag beschikbaar. Bewonersvereniging Bilthoven Noord heeft samen met Hartslag De Bilt, een succesvolle crowdfundingsactie ondernomen. Dankzij de vele donateurs is er 19.000 euro opgehaald, waarmee 6 AED's konden worden gefinancierd.

Eigenaren van al aanwezige AED's binnen de wijk zijn bereid gevonden hun apparaat beschikbaar te stellen en in een buitenkast op te hangen bij hun bedrijf of woonhuis. Bilthoven-Noord is vanaf nu voorzien van in totaal 12 AED's, waarmee overal in de wijk binnen een straal van 500 meter een apparaat 24 uur per dag beschikbaar is. Een mooi staaltje van gemeenschapszin.

Netwerk
Ina Duthler (bestuurslid van de Bewonersvereniging Bilthoven-Noord BBN): 'Met alleen apparaten zijn we er nog niet. Er zijn ook burgerhulpverleners nodig om met de AED's te kunnen reanimeren. BBN heeft daarvoor vier trainingsavonden georganiseerd. De cursussen hebben inmiddels plaatsgevonden, met dank aan de Woudkapel, die cursusruimte beschikbaar heeft gesteld. En hulde aan de cursisten, die twee avonden hebben leren reanimeren en het certificaat hebben ontvangen. Er zijn echter nog onvoldoende burgerhulpverleners, die zich hebben ingeschreven in het burgerhulpverleningsnetwerk Hartslag Nu. Vandaar een oproep aan een ieder die kan reanimeren zich in te schrijven op www.hartslagnu.nl. In dit hulpverleningsnetwerk zijn onze AED's aangemeld en ook de meldkamer van de ambulancedienst maakt gebruik van dit netwerk'.

In gebruik
Zaterdag 28 september was het startsein voor het AED-netwerk in de wijk; met de donateurs en wijkbewoners werd dit gevierd op Nationale Burendag bij de Spar aan de Bilderdijklaan, waar met een druk op de knop door wethouder Madeleine Bakker-Smit de laatste AED in gebruik werd genomen: 'Grote dank aan bewonersvereniging Bilthoven Noord en Hartslag De Bilt en alle inwoners en bedrijven, die de plaatsing van  AED' s in Bilthoven Noord hebben mogelijk gemaakt. Dit initiatief zorgt voor een grotere overlevingskans bij hartfalen door in de buurt een AED te hebben. Juist op de Nationale Burendag is dit een prachtig voorbeeld voor zorg voor elkaar in de buurt, mogelijk gemaakt door diezelfde buurt'. De voorzitter van Hartslag De Bilt Jan Maurits De Beij en Ralph Jacobs (secretaris van BBN) vertelden daar in het kort iets over de inspanningen die werden geleverd, om tot dit mooie resultaat te geraken. Ook werd er een AED gedemonstreerd, was er voorlichtingsmateriaal beschikbaar en liepen er herkenbaar deskundigen rond om vragen te beantwoorden. Iedereen was dankbaar voor de koffie, thee en taart van Jan en Klarinda Mons van de Spar, die het geheel faciliteerden.