Jubilaris Slootweg tijdens zijn dankwoord
Jubilaris Slootweg tijdens zijn dankwoord

Johan Slootweg 25 jaar raadslid

Algemeen

door Henk van de Bunt

Vrijdagavond vond in een bijgebouw van boerderij Fortzicht aan de Voordorpsdijk in Groenekan een bijeenkomst plaats ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum als SGP-raadslid van Johan Slootweg. Om dit feit een speciaal cachet te geven werd er door de SGP een speciale avond belegd met als onderwerp 'Energieneutraal De Bilt: voor de wind of luchtkasteel?'

Het is een onderwerp, dat Johan Slootweg dicht aan het hart ligt. Ten behoeve van dit onderwerp waren er twee sprekers uitgenodigd; Anne Brommersma, wethouder milieu van de gemeente De Bilt en Roelof Bisschop, Tweede Kamerlid van de SGP. Aan het eind van de avond kon de jubilaris worden gefeliciteerd.

Isoleren
Anne Brommersma stelde, dat het klimaatakkoord voor de gemeente De Bilt onder meer inhoudt, dat in 2030 er sprake moet zijn van een 49% CO2 reductie. Dat is een niet geringe opgave. Het grootste probleem in de gemeente De Bilt ligt volgens haar bij de woningen. Als alle woningen in de gemeente worden geïsoleerd tot niveau A kan het energieverbruik met 50% worden teruggebracht. Nu zijn er nog veel woningen met een energielabel G. Dus isoleren heeft de hoogste prioriteit. Isolatie geeft een lagere energierekening en brengt bovendien veel extra wooncomfort met zich. Daarnaast pleit zij ervoor om de komende tijd energie in De Bilt te gaan opwekken. Dit wordt gezocht in zon en wind. Dus zonnepanelen en windmolens. Er zijn in de gemeente De Bilt te weinig daken (huizen) om voldoende stroom te kunnen opwekken. Daarom wordt er geopteerd om enige zonneparken in het landelijk gebied te realiseren. Voorts wil zij ruim windmolens gaan plaatsen.

Optimistisch
Wethouder Anne Brommersma is optimistisch over de toekomst. Ze verwacht veel van de innovaties op dit gebied, zoals dit nu al bij het nieuwe zwembad het geval is, waar warmte uit het riool wordt onttrokken. Ook initiatieven om samen met het waterschap en BENG! 1000 woningen te verwarmen uit de overstort van gezuiverd water uit de rioolzuivering zijn veel belovend. Daarnaast zijn er initiatieven voor energieopwekking vanuit fietspaden en autosnelwegen door de warmte, die door de wrijving van de band met het asfalt vrijkomt te benutten. Allemaal innovaties voor na 2030 als de zonneparken en windmolens zullen zijn afgeschreven. Ze zegt dat haar visie niet op alle punten door Johan Slootweg wordt gedeeld; vooral wat betreft het grootschalig toepassen van zonneparken en windmolens. Maar ze verwacht dat ze in de gemeenteraad elkaar goed zullen kunnen vinden, 'omdat we beiden ervan zijn doordrongen dat we ons moeten inzetten voor het milieu. Er is geen andere weg'.

Visie Kamerfractie
Ook Roelof Bisschop onderschrijft de noodzaak dat er het nodige wordt gedaan om het milieu te beschermen. Maar hij plaatst wel kanttekeningen bij het verhaal van wethouder Anne Brommersma: 'Waarom zo'n enorme haast, wanneer nog zoveel moet worden uitgezocht en ook nog zoveel voor de toekomst onzeker is? Is er bijvoorbeeld wel goed nagedacht over al die zonneparken en windmolens? Als die over 15 jaar weer moeten worden afgebroken, wat gaan we daarna dan doen met al dat afval? Zijn dit wel duurzame oplossingen'? Hij is dan ook gekant tegen de eenzijdige nadruk op wind- en zonnemaatregelen: 'Het tast het landschap te sterk aan, voor iets wat maar 15 jaar bestaat'. Hij is dus gekant tegen maatregelen, die nu in alle haast snel even genomen worden. Hij wil dan ook wat breder kijken dan alleen maatregelen op het gebied van wind- en zonne-energie. Hij denkt daarbij onder andere aan kernfusie en thoriumreactoren: 'Laten we toch eerst eens alles goed afwegen alvorens allerlei drastische maatrelen te nemen. We tasten het landelijk gebied aan en voordat we het weten krijgen we het nooit meer zo mooi terug'.

Burgemeester
Na afloop van beide inleidingen en de daarna volgende discussies over een aantal stellingen noemde burgemeester Sjoerd Potters jubilaris Johan Slootweg een integer hardwerkend raadslid, die in feite fungeert als het geweten van de raad. Een beeld dat ook oprees uit de diverse bijdragen van collega's en oud-collega's, die via power-point werden vertoond. Burgemeester Potters: 'Het is niet voor niets dat ik Johan heb gevraagd om als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad te fungeren. Ik hoop dan ook dat hij, evenals ik, zich nog voor lange tijd met het bestuur van de gemeente De Bilt verbonden weet'. De burgemeester overhandigde de jubilaris een pen met inscriptie.

Dankwoord.
Aan het eind van de avond bedankte Johan Slootweg iedereen voor de grote opkomst en voor alle loftuitingen die aan hem werden gericht: 'Ik ben er niet goed in om hiermee om te gaan'. Vooral richtte hij zich tot zijn vrouw Jeannet en zijn kinderen, die hem in staat hebben gesteld om dit werk te kunnen en te mogen doen: 'Maar bovenal is het vooral de kracht van Boven, die mij is gegeven om dit mooie werk te kunnen en te mogen doen'.

Burgemeester Sjoerd Potters noemt jubilaris Johan Slootweg ‘het geweten van de gemeenteraad’.
Roelof Bisschop onderschrijft de noodzaak dat er het nodige wordt gedaan om het milieu te beschermen. V.l.n.r. Jeannet Slootweg, Johan Slootweg en wethouder Anne Brommersma zijn een en al oor.
Voormalig wethouder Herman Mittendorff (PvdA) verwoordt in een videoboodschap zijn waardering en gelukwensen.