Logo vierklank.nl
Het briljanten bruidspaar met locoburgemeester Dolf Smolenaers
Het briljanten bruidspaar met locoburgemeester Dolf Smolenaers

Felicitaties voor briljanten bruidspaar Medemblik

Op maandag 10 september kwam locoburgemeester Dolf Smolenaers het echtpaar Medemblik-Tieland in De Bilt feliciteren met hun 65-jarig huwelijksjubileum. Jan Medemblik en Clasien Tieland trouwden op vrijdag 10 september 1954 in Maartensdijk, waar juffrouw Klaassen het huwelijk voltrok. Ze waren toen allebei 23 jaar oud.

door Guus Geebel

Jan Medemblik is geboren en getogen in het Noord-Hollandse Kwadijk. Op zijn 17de ging hij in Groenekan als fruitkweker werken op een fruitteeltbedrijf dat hoorde bij de school van Kees Boeke. Clasien Tieland werd geboren in Utrecht en groeide op in Groenekan. Daar hebben ze elkaar voor het eerst ontmoet. 'Zij ging eieren halen bij een boer en ik stond op de Koningin Wilhelminaweg te wachten op de bus om een weekend naar Kwadijk te gaan. Van het een kwam toen het ander', vertelt Jan. Ze hadden vijf jaar verkering voor ze trouwden.  

Koelcel
Jan Medemblik ging in die tijd in militaire dienst, eerst in Maastricht, vandaar in Oirschot, Vierhouten en Duitsland. Daarna ging hij een jaar bij de vader van Clasien werken en vandaar vijf jaar bij de Nederlandse Spoorwegen. Tot zijn pensioen werkte hij daarna 31 jaar bij de PUEM. Het echtpaar kreeg drie dochters, er zijn acht kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Er was grote woningnood in 1954 en Jan en Clasien begonnen in een gewezen koelcel van 28 vierkante meter die Jan helemaal zelf verbouwd heeft tot woonruimte. Het bouwwerk staat er nog steeds. Ze woonden er zes jaar en daarna twee jaar op een bovenhuisje in Groenekan. Toen betrokken ze een groot huis naast de ouders van Clasien aan de Koningin Wilhelminaweg, waar ze 38 jaar woonden. Vandaar verhuisden ze in 1990 naar het Maertensplein in Maartensdijk.

Fietsen
Clasien antwoordt op de vraag hoe ze het 65 jaar heeft volgehouden: 'Gewoon doorademen.' Jan Medemblik is een fervent fietser en fietst zo'n 7000 tot 8000 kilometer per jaar. Hij was eerst voetbalscheidsrechter en later tot zijn zeventigste jaar official bij de KNVB voor scheidsrechterszaken. Bij zijn afscheid kreeg een mooi cadeau. In Dijckstate heeft Jan de leiding bij het biljarten. Er waren felicitaties namens Koning Willem-Alexander, de Commissaris van de Koning en bloemen van de gemeente.

Meer berichten