Logo vierklank.nl
'n Bries speelt een magische natuurbeleving op fort Ruigenhoek.
'n Bries speelt een magische natuurbeleving op fort Ruigenhoek.

Natuurtheater op fort Ruigenhoek

Trek mee door het dichte struikgewas, laat je verwonderen door een bijzondere relatie tussen mens en dier en je nog nét niet raken door een grote, zilveren planeet in het onbewoonde gebied rond Fort Ruigenhoek in Groenekan.

'n Bries, een avontuurlijk gezelschap voor theater en natuurbeleving, neemt je tijdens de voorstelling Das mee op een magische natuurreis. Op 15 september is er een familiedag voor kinderen van 7 t/m 10 jaar en hun ouders. De dagen ervoor bezoeken verschillende scholen uit Overvecht (Utrecht) de voorstelling.

Spaghetti
'Dit is een spaghettiboom', wijst 'natuurreisleidster' Els, terwijl ze moeizaam met haar hakken over de bosgrond loopt. In haar stewardessenoutfit hoort ze eerder thuis op het vliegveld, maar vandaag is het haar eerste werkdag in de natuur. 'Is dat echte spaghetti?', vraagt Özman (9) verwonderd. 'Ja', zegt Els. 'Die kun je straks plukken en lekker opeten.' Ze loopt door. De kinderen blijven verbaasd naar de boom kijken. Plotseling rolt er een twee meter hoge zilveren bol op de kinderen af. Els rent bang weg. De kinderen gaan samen met Sproetnik, die uit de bol tevoorschijn komt, een andere wereld verkennen.

Overgewaaid
Het gezelschap 'n Bries is vooral bekend van hun producties op het Eiland van Brienenoord voor kinderen uit de wijken van Rotterdam-Zuid, waar sinds 2012 zo'n 1400 kinderen per jaar de voorstelling bezoeken. 'Uit onderzoek blijkt dat kinderen in achterstandswijken minder in contact komen met de natuur. Ze zitten veel achter beeldschermen en als ze al buitenspelen is dat veelal op betonnen pleinen in de wijk', vertelt theatermaker Joke Olthaar. Dat terwijl de natuur, juist ook dicht bij huis, je meer kan verwonderen dan het zoveelste filmpje."

Nu waait 'n Bries over naar Groenekan Kinderen uit Utrecht Overvecht bezoeken de voorstelling met de klas. Na de voorstelling is er een educatief programma waarin kinderen uitgenodigd worden om op een spannende manier de natuur te leren kennen en spelen zelf een actieve rol. Na afloop zijn ze onder de indruk van wat de natuur te bieden heeft, ook dichtbij huis in hun eigen stad.

De familiedag van 'n Bries vindt plaats op 15 september van 14.00 tot 17.00 uur bij Fort Ruigenhoek in Utrecht. Om 14.00 uur ontvangt stewardess Els bezoekers bij de ingang aan de Ruigenhoeksedijk tegenover nummer 125.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>