V.l.n.r. Matthias van Boetzelaer, verslaggever Robert Jan Booy, Heidi van Limburg Stirum en Otto van Boetzelaer.
V.l.n.r. Matthias van Boetzelaer, verslaggever Robert Jan Booy, Heidi van Limburg Stirum en Otto van Boetzelaer.

Zorgen over toekomst landgoederen door klimaatverandering

Algemeen

'Eigenaren van historische kastelen en landgoederen maken zich zorgen over de gevolgen van klimaatveranderingen. Vooral tuinen en parken hebben te lijden onder de recente lange periodes van droogte', aldus de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) na een rondvraag onder haar leden.

Landgoed Eyckenstein in Maartensdijk werd vorige week donderdag zowel 's ochtends voor de radio, als later die dag op TV bij RTV Utrecht in de gelegenheid gesteld aandacht voor het probleem te vragen. In een ronde over het terrein laat Otto van Boetzelaer de gevolgen zien: 'Sloten staan droog, bomen van 350 jaar oud staan dun in het blad en ook de rododendrons staan er niet goed bij'.

Werk
En dat terwijl er met man en macht gewerkt wordt om het park in stand te houden. Zo is er een grote pomp geplaatst om nieuwe aanplant en bomen die het zwaar hebben van water te voorzien. 'Vorig jaar zijn er twee mensen elke dag in de week mee bezig geweest', vertelt hij. 'Het is een hoop extra werk. Je bent er continue mee bezig. En met de droogte nu, is er nog veel meer werk dan we eigenlijk verwacht en gehoopt hadden'.

Water
Landgoed Eyckenstein is niet de enige. Ruim driekwart van de landgoedeigenaren zegt blijvende schade te hebben aan hun tuinen en parken door de droogte van vorig jaar. 1 op de 5 zegt dat ook gebouwen te lijden hebben onder de weersinvloeden. Een tekort aan water is voor veel eigenaren een worsteling. Ze kunnen moeilijk aan water komen voor de bomen en planten doordat beekjes, vijvers en grachten half leeg staan en het grondwaterpeil te laag staat. 'Vroeger gingen hier schuitjes overheen om het hout af te voeren in 1800', wijst Otto van Boetzelaer naar een sloot zonder water. 'En nu is het - ook nadat het verdiept is - helemaal droog. Het is triest om te zien. Ook het waterpeil van de vijver is een meter lager dan normaal'.

Samenwerking
De Landgoedeigenaren zien graag maatregelen zoals het verhogen van het grondwaterpeil. Daarvoor moet volgens hen worden samengewerkt tussen de overheid en organisaties die zich bezig houden met water in Nederland, zoals de waterschappen en waterbedrijven. 'Het gaat om instandhouding van heel waardevol erfgoed, de gebouwen en al het land, wat heel bepalend is voor Nederland', zegt Heidi van Limburg Stirum van de Nederlandse Kastelenstichting. Ook Van Boetzelaer benadrukt dat er echt iets moet gebeuren, omdat anders de historische parken verloren gaan. 'Dit park is ongeveer 150 jaar', zegt hij. 'En dat hopen we voor de volgende generaties in stand te houden'. Zijn zoon Matthias beaamt dat: 'Ik maak me echt zorgen. Oude eiken uit 1690 die het gewoon echt moeilijk hebben. Dat vind ik echt treurig'. [HvdB]

De sloot is volledig droog komen te staan en heeft daardoor ook geen verbinding meer naar de vijver en andere watergangen