Logo vierklank.nl
Distelvlinder.
Distelvlinder.
Natuur & Milieu

'Vlinderen' bij dag en nacht

Onlangs (30 aug) had ik een vlindernacht in mijn tuin gepland, waarbij door middel van een sterke lamp en een laken vlinders (motten), die bij nacht In ons dorp rondvliegen gelokt worden en kunnen worden bewonderd. Er was in onze Vierklank aandacht aan besteed en ook via de eigen site van de IVN De Bilt e.o. kon men zich aanmelden.

Jammer genoeg hadden er slechts drie mensen gereageerd waarop ik de avond tot mijn spijt niet heb door laten gaan. Waarom er geen belangstelling was weet ik niet; ik kan er alleen maar naar gissen: Vakantietijd misschien? Desinteresse? Geen Tijd? Het weer? Onbekendheid?

Maar…
Ik geef de moed niet op. Op zaterdag 31 augustus ben ik in de warme zon, op de Vuursche Dreef, overdag vlinders gaan 'spotten'. In het plantsoen schuin tegenover de parkeerplaats van het Goois natuurreservaat zijn dit jaar door de gemeente een grote partij vlinderstruiken geplant. (Met dank aan de werkgroep die dit heeft bereikt) Ik heb met volle teugen genoten. Zeker zes soorten dagvlinders zaten in grote getale te snoepen van de bloemen van de struiken. Maar ook Hommels, Zweefvliegen etc. Zelfs de Kleine Vos heb ik gezien.

Een aanwonende kwam even kijken; ik greep gelijk mijn kans om uit te dragen hoe belangrijk het was om om je heen te kijken en stil te staan bij wat er zoal om ons heen te zien is en vooral om te bewonderen en te koesteren maar zeker ook om te bewaren en te onderhouden.

En toen…...
Plotseling zag ik een glimmend iets over de struiken scheren en op enkele meters voor mij op een bloem landen. Ik riep emotioneel 'Kijk, Een gouden tor!!. Fantastisch! Gelukkig heb ik er een fotootje van kunnen maken om te kunnen laten zien wat een mooi beestje het is. Zomaar. Ook in Hollandsche Rading.

De man was ook helemaal onder de indruk van het mooie beestje. Hem heb ik in ieder geval mee. En het mooie was ook dat het een gouden tor was maar dan wel officieel de gedeukte gouden tor. Bevestigd door de site die ik een ieder kan aanbevelen, nl. www.waarneming.nl.

Rob Timmer, Hollandsche Rading

Lid van IVN De Bilt e.a.

Meer berichten