Afbeelding

Wereldkampioen in bijzondere sport

Algemeen Sport

Met Stijn Lagrand heeft de gemeente De Bilt een bijzondere sporter als inwoner. Niet alleen de sport die hij beoefent is bijzonder maar vooral ook de resultaten die hij als jeugdige sporter van 17 al heeft behaald in zijn nog korte sportcarrière. Nederlands-, Europees- en Wereldkampioen in de Survival- en Obstaclerun. 

door Kees Diepeveen

Bij een survivalrun leg je een parcours hardlopend af dwars door sloten, weilanden, bossen, akkers en stukjes asfaltwegen. Onderweg moeten er diverse natuurlijke en opgebouwde hindernissen overwonnen worden. Opgebouwde hindernissen bestaan uit touwbanen en hindernissen van o.a. balken, netten, banden en triangels. Maar ook onderdelen zoals kajakken, tokkelen, pijl en boogschieten en houthakken of zagen kun je onderweg tegen komen. Ook bij Obstaclerunning loop je en neem je hindernissen/obstakels. Er zijn zeker overeenkomsten tussen beide. Toch zijn er een aantal kleine verschillen. Bij  Obstaclerunning ligt het accent op het lopen. Met name over een zo'n divers mogelijk terrein. Bij Surivalrunning ligt het accent op de hindernissen. Het liefst zo zwaar en technisch mogelijk.

Krachttraining
Stijn:'ik kwam in contact met de sport door met de middelbare school deel te nemen aan de scholencompetitie bij de survivalrun in Zeist. Ik vond dat toen wel erg leuk. Overigens deed ik al twee jaar thuis aan de rekstok krachttraining en liep hard naast mijn voetbaltrainingen. Daarmee had ik al een flinke krachtbasis opgebouwd. Toen we met het gezin een clinic gevolgd hadden bij Survivalgroep Hang-On in Doorn vond ik dat geweldig, werd lid, stopte met voetballen en ging meetrainen met de jeugdbeginners. Na een half jaar trainen voor survivalruns vroeg mijn trainer/coach Erik de Heer of ik interesse had in een deelname aan het EK Obstaclerun in Neder-land. Na kwalificatie en een klein half jaar trainen liep ik daar mijn eerste OCR-wed-strijd (Obstacle Course Racing) en kwam zo ook in aanraking met deze tak van sport'.   

Herstellopen
Het is een conditioneel zware sport. Gemiddeld traint Stijn 10 tot 14 uur per week. Daarvan traint hij 6,5 uur bij zijn vereniging Hang On in Doorn vooral op hindernissen Stijn: 'Daarnaast  doe ik interval trainingen, duurlopen, herstellopen en al het overige hardlopen thuis in de omgeving. Meestal ren ik 60-70km in de week maar dat is erg afhankelijk van de trainingsfase waarin ik verkeer. Krachttraining doe ik thuis en bij Hang-On. Ik zwem eens in de week in zwembad Dijnselburg als een cross-training, alles loswerken zonder het lichaam te belasten. Hiernaast fiets ik 2x per week naar Doorn wat ik ook als het loswerken van de spieren beschouw'.    

Op de vraag hoe het komt dat hij zo goed presteert geeft Stijn aan dat het met name aan zijn loopvermogen is te danken. 'Door het vele trainen op hindernissen kan ik me prima redden in de Obstaclerun maar daar valt nog wel flinke winst te behalen. Ook met hardlopen kan ik nog veel verbeteren maar tot nu toe is gebleken dat ik voor loop op mijn concurrenten op loopgebied. Voor de survivalruns zit ik in de oudste jeugdklasse. Die wedstrijden zijn rond de 8 km. Bij de Obstacleruns is meer variatie en doe mee aan sprints van 3 tot 5 km en langere wedstrijden van 15 km.

Zijn resultaten spreken boekdelen. Nadat Stijn in 2017 3e was geworden bij het Europees Kampioenschap OCR  herhaalde hij dat in 2018 in de leeftijdscategorie 16-17 jarigen en werd hij Europees kampioen op de Standaardafstand. Op het wereld-kampioenschap 2018 in Engeland leverde Stijn zijn ultieme prestatie door op het onderdeel Lange Afstand 15 km de wereldtitel te veroveren. Hij was de beste van ruim 100 deelnemers. Alle noeste trainingsarbeid heeft zich in die race uitbetaald. Stijn: 'Ik sta nog aan het begin van mijn sportcarrière en besef heel goed dat wanneer ik me wil blijven ontwikkelen en later ook in de volwassene categorieën een rol van betekenis wil spelen ik consequent moet blijven trainen en dat doen in een groep die net zo gedreven is als ik en tot het gaatje wil gaan. Daar wordt je beter van. Bij Hang-On is dat zo'. Voor meer informatie over deze sport zie www.survivalgroephang-on.nl  

Afbeelding
Afbeelding