Logo vierklank.nl
Sport

Luchtacrobatiekles

Oefeningen met doek en hoepel
Oefeningen met doek en hoepel

door Kees Diepeveen

Kinderen die van klimmen houden en graag op hun kop hangen kunnen luchtacrobatieklessen volgen. Je wordt er lenig van. Het oogt spectaculair, je spieren worden er sterk van en het is heel gevarieerd. De hoepel, het doek en de trapeze zijn de attributen waarmee luchtacrobatiek in de gymzaal wordt beoefend. Daarnaast wordt ook veel gebruik gemaakt van allerlei andere toestellen om techniek en basisvaardigheden te oefenen als het wandrek, de touwen en de brug.

Sinds 2005 verzorgt Inge Haidar turnlessen voor jonge meisjes bij Fraternitas De Bilt. Inge: 'In 2012 heeft de vereniging een airtumblingbaan aangeschaft. Dat is een opblaasbare baan van zo'n 12 meter. Door de veerkracht is het makkelijker om allerlei acrobatische elementen, zoals salto en flik-flak te leren. In overleg met Fraternitas besloot ik om binnen een eigen bedrijfje, TumbleTime, extra activiteiten op de baan aan te gaan bieden. Na een half jaar kwam de luchtacrobatiek erbij. Binnen Tumble Time heb ik momenteel 5 groepen. Deze bestaan vooral uit meisjes. Af en toe doen er ook jongens mee, op dit moment is dat er 1. De groepen bestaan uit maximaal 12 deelnemers. Inmiddels is Inge gestopt met het aanbieden van extra tumbling lessen. Binnen de lessen van Fraternitas wordt de baan nog wel regelmatig gebruikt.

Creativiteit
De groeiende populariteit van luchtacrobatiek verklaart Inge door de veelzijdigheid van de sport maar ook omdat het er spectaculair uitziet. 'Je kunt steeds weer nieuwe trucs leren op elk niveau waardoor je er je eigen creativiteit goed in kwijt kunt. Bovendien wordt je er super sterk van omdat je al je spieren gebruikt' aldus Inge. En zij vervolgt: 'Je hoeft geen bepaalde lenigheid te hebben om het goed te kunnen oppakken. Het is voldoende om het leuk te vinden en het te willen leren. Iedereen doet dat in zijn eigen tempo. Net als met alle andere dingen pakt de één het sneller op dan de ander. Uiteraard helpen lenigheid en kracht wel mee'.

Dikke matten
Zoals in alle fysieke sporten is een goede warming up met veel aandacht voor kracht en techniek een vereiste. Om mooie trucs hoog in de lucht uit te kunnen voeren zijn kracht en techniek je veiligheid. Trucs worden altijd eerst laag geoefend. Pas als dat goed gaat worden deze stapje voor stapje hoger uitgevoerd. Er zijn ook veel trucs die laag kunnen worden uitgevoerd. Inge: 'Door deze te oefenen worden kinderen van- zelf sterker. Uiteraard zit er een opbouw in het niveau van de trucs en liggen er voldoende dikke matten en matrassen onder om iedereen op een veilige manier te laten trainen'.

Medaille
Trots vertelt Inge: 'In mei hebben we voor het eerst meegedaan aan een wedstrijd in Utrecht. Alle deelnemers hadden een mooie act gemaakt in doek of hoepel. Het is belangrijk om er echt een geheel van te maken en de bewegingen vloeiend in elkaar te laten overlopen. Na afloop kregen alle deelnemers een medaille en een beoordelingsformulier met feedback van de jury. Omdat we voor het eerst meededen was het afwachten wat het niveau was en waar de jury precies op zou letten. Het is heel spannend om in je eentje op een podium te staan en dan je act uit te voeren. We hoopten vooral dat het iedereen zou lukken om een mooie act te laten zien. Dat vervolgens ook nog eens 5 van de 7 meiden in de prijzen vielen, was heel erg leuk'.

Wie meer wil weten over luchtacrobatiek of Inge Haidar zie www.tumbletime.nl

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>