De bestuurder vertelde vol trots dat deze Road Loco de voorloper is van de vrachtauto.
De bestuurder vertelde vol trots dat deze Road Loco de voorloper is van de vrachtauto. Foto: Kees Diepeveen

Open Dag Rading Spoor druk bezocht

Algemeen

door Kees Diepeveen

Voor de veertigste keer organiseerde de Stoomgroep Rading Spoor haar jaarlijkse Open dag op het prachtige banencomplex in Hollandsche Rading. Een mooiere dag had de organisatie niet kunnen wensen. Onder een strak blauwe lucht genoten 965 bezoekers van de prachtige stoomwerktuigen.

Het was dit keer een bijzondere editie vanwege het jubileumjaar. Dat was ook te horen en waar te nemen op het terrein. Een uniek historisch draaiorgel zorgde voor sfeerrijke muziek, een springkussen en een lange rail met een pompwagen voor de kinderen, veel bezoekende stoomverenigingen met prachtige treinen en een lange rij kramen met onderdelen, miniatuur stoommachines en modellen en literatuur met enthousiaste mensen die graag in gesprek gaan met de bezoekers.

Grondbaan
Voorzitter Lex van Heezik is zeer tevreden. 'Waar we in het verleden rond de 600/700 bezoekers zitten schieten we daar dit jaar ruim boven uit. Je kunt ook zien dat het drukker is op onze treinbanen. We hebben 30% meer inschrijvingen van andere verenigingen. Zo is Stoomgroep Amersfoort met veel modellen aanwezig. Daarom rijden er nu ook bijzondere treinen rond op onze Hogebaan en de Grondbaan die we hier niet eerder hebben mogen ontvangen. Er zijn zelfs deelnemers uit België en Duitsland'.

Spoorijzer
De organisatie boft ontzettend met het weer en je ziet daardoor ook mensen langer blijven. Mede daardoor en door de ongedwongen sfeer is deze dag voor de vereniging een groot succes. Zoals elk jaar vermaken zowel ouderen als jongeren zich prima. Niet alleen de treinen zijn de trekpleisters. Er rijden ook twee prachtige miniatuur stoommachines rond op het dit jaar ingezaaide en daardoor beter begaanbare terrein. Lex van Heezik: 'Een opvallende trein op de grondbaan is het Spoorijzer, een smalspoorlocomotief die rond het midden van de vorige eeuw bij de baksteenfabricage en veenbouw werden gebruikt'.

Dynamiek
De vereniging Rading Spoor gaat ook regelmatig bij andere modelstoomverenigingen op bezoek om daar weer dingen op te steken. 'Daardoor kunnen we meer inhoud aan onze hobby geven. Onze vereniging telt nu rond de 65 leden en daar zijn ook jongere leden bij. Daar zijn we blij mee want deze jongeren brengen nieuwe technieken in zoals computergestuurd materiaal en 3D printen. Dat brengt dynamiek in de vereniging' aldus een tevreden voorzitter. De dag werd afgesloten met een barbecue voor alle deelnemers om hen te bedanken voor hun medewerking aan de Open Dag. Voor nadere informatie over Stoomgroep Rading Spoor zie: www.radingspoor.nl.

Alle treinen vertrekken vol ouders, kinderen en grootouders voor een mooie rit van 400 meter door het bos.