Logo vierklank.nl
Leden van de Biltse Biet heten belangstellenden van harte welkom.
Leden van de Biltse Biet heten belangstellenden van harte welkom.

Biltse Biet bestaat vijf jaar

door Walter Eijndhoven

Zondag 15 september zijn belangstellenden van harte welkom een bezoek te brengen aan de tuin van de Biltse Biet in De Bilt. Onder het genot van koffie of thee kunt u mee met een rondleiding door de tuin of naar specifieke plekken, zoals de nieuwe bijenkasten of de kruidentuin.

De Biltse Biet is een laagdrempelig initiatief met als drie kernwaarden: duurzaam, gezond en sociaal, waarbij duurzaam staat voor verbouwen zonder gif, gezond omdat de groep lekker bezig is in de buitenlucht en sociaal, omdat de gehele opbrengst onder de leden wordt verdeeld. De tuin bestaat sinds 2014 en iedere vrijdagochtend en maandagavond zijn de leden actief op het land. 'We werken elke week met een groep van 10 à 15 mensen op ons land en wij wieden, zaaien en oogsten wat af', vertelt tuincoördinator Joanne Ronhaar. 'Niemand van onze groep heeft een eigen stukje grond, alles gaat gezamenlijk en wij verdelen de oogst onderling. Iedereen betaalt elk jaar een bijdrage en daarvan huren wij de grond en kopen wij zaaigoed'. Om de grond niet uit te putten, wordt de tuin ieder jaar in negen vakken verdeeld. Ronhaar: 'Wij verbouwen aardappelen, kolen, wortels, uien, bonen, sla, pompoenen/komkommers, bieten/spinazie en kruiden. Ieder jaar schuift alles weer een vak verder, zodat de grond nooit uitgeput raakt. Wij boeren echt biologisch'.

Windstreken
Behalve biologisch boeren, experimenteren de leden van de groep ook met diverse groenten. Lukt het niet, niets aan de hand. De volgende keer wordt dan weer iets anders geprobeerd. Ronhaar: 'Dit jaar hadden wij zaaigoed van onder andere olijfkomkommers, phacelia, gele kornoelje, yakon-knollen en oranje, zoete aardappelen. Wij experimenteren met producten uit alle windstreken. Soms kom je erachter dat het in Nederland toch nog te koud of te vochtig is, maar daar leer je weer van. Zo proberen wij steeds weer iets anders. En als een groente aanslaat, dan gaan wij het jaar daarop hiermee verder'. Sinds dit jaar staan ook twee bijenkasten in de tuin. De honing wordt verzameld door de leden en verdeeld onder de groep.Tijdens de opendag kunt u zelf kruidenthee, -mix en crèmes maken en wordt verteld over zaden, gewassen en het mini voedselbos. Verder is er een proeverij van jam en honing.

Wie meer wil weten over de Biltse Biet is zondag 15 september van harte welkom tussen 14.30 uur en 16.30 uur bij buurtmoestuin de Biltse Biet, op de hoek Blauwkapelseweg/ Biltse Rading in De Bilt.

Meer berichten