Logo vierklank.nl
Maak huiselijk geweld bespreekbaar
Maak huiselijk geweld bespreekbaar

Maak huiselijk geweld bespreekbaar

In het unieke project 'Maatje achter de Voordeur' willen Ellen en Jurgen het taboe op huiselijk geweld doorbreken en bespreekbaar maken. En kosteloze ondersteuning bieden aan mensen uit de omgeving Utrecht die huiselijk geweld hebben meegemaakt.

In het publiek debat over plegers en slachtoffers van huiselijk geweld komt men weinig nuance tegen: 'Je bent óf pleger, óf slachtoffer'. De werkelijkheid is vijftig tinten grijs.

Gesprek
Ervaringsdeskundigen Ellen Vermeulen en Jurgen Damen zijn daarom continu in gesprek over partnergeweld, kindermishandeling en de gevolgen ervan. Samen maken zij zich sterk om de ingewikkelde dynamiek in een gezin bespreekbaar te maken. En zij geven aan dat vrijwillige inzet heel belangrijk is als steun na een gewelddadige relatie.

Ervaring
Zowel Jurgen als Ellen maakten geweld mee. Ellen als 'slachtoffer' en Jurgen eerst als slachtoffer en toen als 'pleger'. Ellen begint het gesprek met Jurgen door aan te geven dat er veel commentaar is op het geven van aandacht en steun aan plegers van huiselijk geweld. Die zou er volgens sommigen niet mogen zijn, de nadruk moet liggen op het slachtoffer. Hier moet volgens haar veel genuanceerder naar gekeken worden. De dynamiek is ontzettend ingewikkeld. Het is volgens haar maar net met welk accent je naar de situatie kijkt. Veel 'slachtoffers' willen immers vooral dat het geweld stopt, maar niet de relatie. 'Eerst was ik slachtoffer, toen was ik overlever en nu ben ik Ellen. Het is heftig wat je hebt meegemaakt dus het is belangrijk om dat te erkennen. Nadat je het zelf kunt erkennen, kun je het verwerken' vertelt Ellen.

Pleger
Hierop vult Jurgen aan: 'Juist als we als samenleving 'slachtofferschap' en 'plegerschap' kunnen overstijgen, kunnen we de dynamiek van geweld doorbreken.' Het verleden van Jurgen is getekend met geweld. 'Ik heb mijn angsten heel lang weggestopt. In mijn jeugd was er een enorm taboe op huilen. Het idee dat ik ook slachtoffer was, kwam niet in mij naar boven. Ik moest accepteren dat ik ook slachtoffer ben geweest'.

Steunen
Wil jij je net als Ellen en Jurgen inzetten voor anderen die ondersteuning kunnen gebruiken bij hun herstel na huiselijk geweld? Kijk voor informatie op www.maatjeachterdevoordeur.nl.

Meer berichten