Logo vierklank.nl
Aan de bovenzijde van de machine wordt het stenen tapijt met mankracht 'geweven'.
Aan de bovenzijde van de machine wordt het stenen tapijt met mankracht 'geweven'.

Straatje leggen - deel 2

De foto van de bestratingswerkzaamheden op de Steenen Camer van vorige week wekte onze nieuwsgierigheid naar de werking van de machine. De bestratingsmachine heet een Roadprinter en print dus als het ware een straatje uit.

De Roadprinter die vorige week werd gebruikt in De Bilt is een van de 25 Ecoprinters die in Nederland operationeel zijn. De machine werkt op accu's, zonder generator en is dus de stilste in zijn soort. Het machinaal bestraten is veel minder belastend voor de stratenmakers, maar ze komen er nog wel degelijk aan te pas. Voor het vullen van de machine wordt namelijk gewoon handkracht gebruikt. Aan de bovenzijde worden de stenen handmatig in het gewenste patroon gelegd, door de zwaartekracht komen ze er aan de onderkant als een 'kleedje' uit. Het laat zich raden dat er in mankracht en tijd een behoorlijke besparing gegeneerd wordt. Met minder medewerkers wordt per dag minstens vier keer zoveel bestraat als op de conventionele manier.

Als de rioleringswerkzaamheden zijn afgerond - waarschijnlijk september -komt de machine weer terug naar De Bilt en kunt u hem met eigen ogen aanschouwen. Op de site van de leverancier roadprinter.nlis een mooie impressie te zien.

Meer berichten