Processierupsen zien er schattig uit, maar kunnen aardig overlast veroorzaken.
Processierupsen zien er schattig uit, maar kunnen aardig overlast veroorzaken.

Eikenprocessierups: volksvijand nummer 1

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Op veel plaatsen in gemeente De Bilt baart de toename van de eikenprocessierups tot zorgen. Vooral in de maanden mei, juni en juli zijn de behaarde insecten in grote groepen aan te treffen op en rond eiken. Een boomsoort waar gemeente De Bilt er veel van heeft staan, blijkt uit vragen van Bilts Belang.

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups in gemeentelijke en particuliere bomen die direct aan de openbare weg staan, maar volgens Erik den Hertog, gemeenteraadslid bij Bilts Belang, zet die bestrijding weinig zoden aan de dijk. In de gemeenteraadsvergadering op donderdagavond 27 juni werd een aantal vragen van den Hertog beantwoord met de toezegging dat het college aan de slag gaat om overlast volgend jaar zo veel mogelijk te voorkomen en dat de gemeenteraad daarover zal worden geïnformeerd.

Jeuk
Den Hertog is er inmiddels wel achter dat 'wij' weinig kunnen doen tegen de eikenprocessierups. 'Moeten wij alle eiken omhakken? Rupsen bestrijden met gif, met alle gevolgen van dien voor de natuur? Waarschijnlijk moeten wij gewoon leren leven met het voorkomen van deze rups in Nederland', geeft Den Hertog aan. 'Nederland wordt steeds warmer en meer exotische dieren zullen hun weg naar Nederland weten te vinden. Daar hoort ook de eikenprocessierups bij. In de maanden mei, juni en juli ondervinden burgers last door jeuk als zij in aanraking komen met de brandhaartjes van deze rups. Daar kunnen wij niets tegen doen, behalve goed communiceren naar de burger. Gelukkig is er wel één en ander te koop tegen de jeuk: middelen als azaron, mentho 10 en Marie Rose Creme Apaisante schijnen goed te werken tegen de jeuk'.

Volksvijand
Inmiddels is de eikenprocessierups landelijk uitgeroepen tot volksvijand nummer 1, blijkt uit vele berichten in kranten en op Facebook. Als een wervelstorm razen de beestjes over Nederland, wordt moeders gevraagd hun kinderen thuis te houden, sluiten basisscholen hun deuren (Schiedam) en stelt men de vraag of wij nog wel veilig in het bos kunnen wandelen. Wij moeten een Landelijk Coördinator hebben, want niemand is meer veilig voor de toorn van de eikenprocessierups. Terwijl deze rups algemeen voorkomt in vakantielanden als Frankrijk, Spanje en vele andere landen, maar wie hoor je daar over?

Oorzaak
Eén ding valt op. Niemand heeft het over de oorzaak van de opmars van dit nachtvlindertje. Dankzij de klimaatverandering voelt de eikenprocessierups zich steeds meer thuis in Nederland. Normaliter lost de natuur dit wel op, kleine zangvogels maken korte metten met een teveel aan rupsen. Helaas, helaas. Vorig jaar spoten veel burgers hun buxus onder met gif, buxusmot dood (want vergiftigd), met alle gevolgen voor buxusmot-etende zangvogels en andere dieren. Sterfte onder de jonge vogels was dan ook groot. En het leger van de eikenprocessierups groeit en groeit.

Volgens onderzoekers schijnen nog meer 'vreselijke monsters' Nederland in te willen nemen. De dennenprocessierups is al waargenomen tot in België en ook de reuzenteek is onderweg naar Nederland. Volgens de laatste berichten is deze al aangetroffen in Duitsland, vlakbij de Nederlandse grens. Een dier, drie keer zo groot als een gewone teek en actief zoekend naar haar/ zijn slachtoffers, met soms dodelijke ziekten tot gevolg. Wij zullen ermee moeten leren leven?