In deze stal bleven de koeien nog een dagje binnen; bij een aanpalende agrariër mochten de koeien de wei weer in.
In deze stal bleven de koeien nog een dagje binnen; bij een aanpalende agrariër mochten de koeien de wei weer in.

Lammetjesdag

Algemeen Dieren

door Henk van de Bunt

Op de boerderij van de familie Lam, Korssesteeg 1 in Westbroek was er zaterdag van alles te beleven voor jong en oud: de eerste lammetjes zijn geboren, dus was het weer tijd voor Lammetjesdag, georganiseerd door de Agrarische Natuurvereniging [ANV] Landschap Noorderpark.

Op het boerenbedrijf van de familie Lam worden voornamelijk melkkoeien en hobbymatig schapen gehouden. Hier kunnen kinderen al spelenderwijs leren over het boerenbedrijf. Ze kunnen knuffelen met een makke koe, kalfjes aaien, de lammetjes de fles geven en de kuikentjes vertroetelen. En ook een (biest-)pannenkoek eten en spelen in het strodoolhof. Van al deze mogelijkheden werd ruimschoots gebruik gemaakt; er was grote belangstelling.

Kaart
De Agrarische Natuurvereniging heeft samen met de gemeente De Bilt een gebiedskaart gemaakt van het Noorderpark onder de titel 'Wandel- en fietskaart, Noorderpark De Bilt', waarop onder andere de knooppunten te vinden zijn voor wandelen en fietsen en de verkooppunten van streekproducten. De kaart is voorzien van wetenswaardigheden onderweg, zoals de oeverzwaluwenwand van de ANV Noorderpark en de forten, molens en horecagelegenheden. Ook de plekken van de picknickbanken met informatiepaneel worden vermeld.

Oeverzwaluw
De oeverzwaluwenwand op de hoek van de Kooidijk en de Groene Dijk is begin april 2016 afgeschraapt en ontdaan van gras. Oeverzwaluwen hebben voor hun nestgangen 'frisse' zandige steile oevers nodig. Die vinden ze in de natuur langs kronkelende riviertjes. Langs zo'n rivier storten de oevers in de winter soms in, waardoor er steeds weer vers zand is, maar zo'n wand moet aantrekkelijk blijven met een voorjaarsschoonmaak. De (ANV-)wand ligt er nu weer als nieuw bij! De oeverzwaluwen komen gewoonlijk half april terug uit hun overwinteringsgebieden in Afrika. Hun familieleden (boeren-zwaluwen) zijn in de loop van maart alweer teruggekomen uit Afrika.

Kaart
Op de lammetjesdag werd het eerste exemplaar van de gebiedskaart aan burgemeester Sjoerd Potters uitgereikt op de boerderij van de familie Lam aan de Korssesteeg in Westbroek. Voorzitter Teus Spelt vertelde hierbij iets over de vereniging: 'Het doel van de vereniging is de waarden van het Noorderpark verder te ontwikkelen en uit te dragen. Daarbij gaat het om landschappelijke, economische, ecologische en cultuurhistorische waarden. Uitgangspunt is een rendabele landbouw als drager van het landschap Noorderpark. De vereniging organiseert jaarlijks een aantal activiteiten die een bijdrage leveren aan het versterken van de kwaliteit van het Noorderpark. Deze activiteiten worden verder uitgewerkt en uitgevoerd door werkgroepen die binnen de vereniging zijn ingericht: De werkgroep Educatie- en Plattelandsbeleving en de werkgroep Landschap en Natuur zal men het meest tegenkomen bij de verschillende activiteiten. In deze werkgroepen zijn zowel agrariërs als burgers vertegenwoordigd. Voor beiden geldt dat zij het Landschap Noorderpark een warm hart toedragen. De vereniging betrekt bij haar plannen en de aanpak zoveel mogelijk alle bewoners in dit gebied'.

Vitaal
Spelt wees er op dat de aanleiding van het samen-optrekken van Gemeente en ANV zijn oorsprong vindt in het beleid m.b.t. Vitaal Platteland. Ook in het coalitieakkoord van het huidige college wordt e.e.a. verwoord: 'In het uitgestrekte buitengebied van de gemeente De Bilt liggen vier kleine kernen (Maartensdijk, Groenekan, Westbroek en Hollandsche Rading) die gekenmerkt worden door een grote mate van sociale cohesie en betrokkenheid van de inwoners. Dit uit zich onder meer in het rijke verenigingsleven. Agrarische ondernemers in de buurt van de kernen vervullen een belangrijke rol in de productie van voedsel, aanbieding van lokale producten en zij zorgen voor werk. Voor vitaliteit van het platteland en deze kernen willen we de huidige basisvoorzieningen minstens gelijk houden. Daarom is de komst van jonge gezinnen belangrijk'.

Download
Bij het in ontvangst nemen van de kaart roemde burgemeester Sjoerd Potters het bestaan en de activiteiten van de vereniging (ook alle bestuursleden en werkgroep-leden zijn vrijwilligers en ontvangen geen vergoeding voor hun werk voor de vereniging). Daarna konden alle bezoekers een gratis exemplaar van de kaart meenemen. De kaart is - zolang de voorraad strekt - te verkrijgen op diverse te bezoeken plaatsen in het Noorderpark (bv Streekmuseum Vredegoed) en kan gedownload worden van de website www.anvnoorderpark.nl.

Burgemeester Sjoerd Potters ontvangt de gebiedskaart uit handen van Teus Spelt.