Logo vierklank.nl
De eerste nieuwe wijzerplaat zit erop.
De eerste nieuwe wijzerplaat zit erop.
Algemeen

Wijzerplaten OLV kerk gerestaureerd

Vorige week zijn vier enorme nieuwe wijzerplaten aangebracht op de markante toren van de RK kerk van Onze Lieve Vrouw aan de Gregoriuslaan in Bilthoven. Geheel vernieuwd, maar met de oude koperen wijzers. Het uurwerk is ook in de avonduren zichtbaar dankzij de verlichting die is aangebracht. De kerktoren kan weer een flinke tijd mee.

Precies een jaar geleden raakten de wijzerplaten beschadigd tijdens een hevige storm. Een van de wijzers stond daarna stil en de verlichting werkte niet meer. Een gespecialiseerd bedrijf kwam de uurwerken inspecteren. Toen kwam aan het licht dat alle vier de wijzerplaten ernstig waren aangetast door ouderdom en weersinvloeden. De koperen platen en de zinken achterkant gaven onderling corrosie.

In oktober werden met een hoogwerker de wijzerplaten van de kerktoren gedemonteerd op 30 meter hoogte. De wijzerplaten zijn de afgelopen maanden gerestaureerd in de werkplaats van de firma Van de Kerkhof in Beek en Donk. Ze hangen nu dus weer in volle glorie aan de toren.

Kosten
Een deel van de kosten werd betaald uit en door de geloofsgemeenschap zelf, met giften van parochianen en een veiling bij het 95-jarig bestaan van de kerk. Daarnaast is het werk financieel mogelijk gemaakt door het K.F. Hein Fonds, Stichting Mens en zijn Natuur en de Stichting van Ewijck van Oostbroek en De Bilt Fonds. De OLV geloofsgemeenschap is dankbaar voor deze financiële ondersteuning en blij met het resultaat.         (Peter Leermakers)

Meer berichten