Logo vierklank.nl
AZM bracht samen met de Argentijnse tenor Javier Rodríguez en zijn combo een prachtig concert in de H. Michaëlkerk. (foto Frans Poot)
AZM bracht samen met de Argentijnse tenor Javier Rodríguez en zijn combo een prachtig concert in de H. Michaëlkerk. (foto Frans Poot)
Muziek

Prachtig Latijns-Amerikaans concert AZM

Het Algemeen Zangkoor Maartensdijk heeft de bezoekers van het concert zaterdag 8 december een prachtige avond bezorgd. Een uniek concert in de H. Michaëlkerk in De Bilt met op het programma een historische muzikale inkijk in de door Zuid- Amerikaanse componisten geschreven muziek, met als hoogtepunten de Misa Criolla en de kerstcantate Navidad Nuestra. Het koor werd muzikaal begeleid door de Argentijnse top-musicus Javier Rodríguez met zijn combo.

door Kees Diepeveen

De belangstelling voor het concert was overweldigend. De kerk was tot op de laatste stoel bezet. Gelukkig konden nog stoelen worden bijgeplaatst om ook de 50 mensen die nog geen kaarten hadden een plek te bieden. Ruim 480 bezoekers, een unicum in de historie van AZM.

Ritme en tempo
Door de samenwerking aan te gaan met Javier Rodríguez en zijn combo met top-musici heeft AZM de lat heel hoog gelegd. Met name ritme en tempo van de Latijns-Amerikaanse muziekstukken is heel anders dan de muziekstukken die het koor normaal zingt. Dus een enorme uitdaging. Dirigent Stephan Pas en het koor zijn deze uitdaging aangegaan en hebben ruim een jaar geoefend voor dit concert, waarbij de koorleden dit ook in eigen tijd moesten doen. Maar alle inspanningen hebben tot een prachtig concert geleid wat enorm gewaardeerd werd door het publiek getuige de minutenlange ovatie, die combo en koor ten deel vielen na afloop van het concert.

Navidad Nuestra
Voor het openingsnummer hadden koor en combo zich opgesteld in de kerk en verplaatsten zich zingend naar het podium waarna de bezoekers konden genieten van tenor Javier Rodríguez en de veelzijdige muzikale kwaliteiten van zijn combo. Na de welkomstwoorden van voorzitter AZM Dienke Grootenhuis zongen koor, Javier Rodríguez en combo in een mooie interactie enkele prachtige kerkelijke en algemene liederen. Daarna volgde het Navidad Nuestra waarbij de hoogtepunten uit de Bijbelse kerstverhalen worden geplaatst in Argentijnse landschappen en in verschillende Zuid-Amerikaanse ritmes bezongen. Koor en combo brachten een prachtige vertolking ten gehore waarbij het koor liet horen prima mee te kunnen in tempo, de verschillende ritmes en temperament van deze kerstcantate maar ook prachtig sereen te kunnen vertolken.

Verrassing
De Misa Criolla was het bekendste stuk van het programma. Nadat de Rooms Katholieke kerk in 1964 de volkstaal toestond in kerkdiensten schreef Ariel Ramírez deze mis waarbij hij gebruik maakte van Argentijnse ritmes en instrumenten. De uitvoering door het koor en Javier Rodríguez en zijn veelzijdige musici op percussie, piano, gitaar, Andes fluit, bombo en charango maakt deze kerkmuziek zeer toegankelijk voor alle bezoekers en werd zeer gewaardeerd. Het programma had ook nog een verrassing in petto. Tijdens het spelen van de Libertango door het combo dansten twee tangodansparen door het middenpad van de kerk tot voor het podium en maakten daar hun gracieuze danspassen tot het nummer Guantanamera, waarmee het concert werd afgesloten. Het enthousiasme van de bezoekers werd door koor en combo beloond met een ruime toegift. Dirigent Stephan Pas en het koor hebben een indrukwekkende prestatie geleverd met dit Latijns-Amerikaanse concert. Daar waren alle bezoekers het over eens.

Meer berichten