De leerlingen oefenen met een lid van de Rotary een sollicitatiegesprek.
De leerlingen oefenen met een lid van de Rotary een sollicitatiegesprek.

Sollicitatietraining ondersteunt leerlingen

Algemeen Jeugd

door Kees Diepeveen

Gedurende hun vierde en laatste leerjaar krijgen de leerlingen van Aeres VMBO Maartensdijk een sollicitatietraining. José Dorresteijn is de stage- en loopbaanoriëntatiecoördinator en organiseert in nauwe samenwerking met Rotary De Bilt- Bilthoven dit sollicitatietrainingstraject voor 100 leerlingen, met als afsluiter een sollicitatiegesprek bij een bedrijf in de gemeente. Op 6 december moesten de leerlingen hun persoonlijke presentatie in de vorm van een pitch oefenen.

José vertelt enthousiast over het sollicitatietrajec, dat zij samen met collega Lieke Hillegehekken verzorgt voor maar liefst 100 leerlingen. 'Het is echt ontzettend belangrijk voor de leerlingen dat ze weten hoe een sollicitatietraject verloopt en wat er daarbij wel en niet van je verwacht wordt. Niet alleen voor solliciteren naar een baan maar ook voor een stageplaats en de intake voor het MBO. We doen dit in nauwe samenwerking met de Rotary De Bilt/Bilthoven. De leden van de Rotary hebben ruime ervaring op het gebied van solliciteren en vervullen een uiterst belangrijke rol in het gehele traject'.

Vaardigheden
Klaas Kuiken is één van de Rotarians, die deelneemt aan het project bij Aeres VMBO Maartensdijk. 'We doen dit al 14 jaar met veel plezier. Bij het 100-jarig jubileum van de Rotary in 2004 was er een project: 'Zoek een school waarmee we iets samen kunnen doen'. De directeur van het vroegere Groenhorst College was lid van de Rotary dus de match was gauw gemaakt. We merken echt, dat het traject de leerlingen helpt en zijn soms erg onder de indruk van de vaardigheden die vele leerlingen al op die leeftijd bezitten en hoe open ze naar ons zijn'.

Sollicitatiebrief
In september was de aftrap van het sollicitatietraject met een bijeenkomst over de vraag 'wat is solliciteren'? Een van de leden van de Rotary heeft een heel leerzame uiteenzetting over dit onderwerp gegeven, die de leerlingen echt heeft geboeid en aan het denken gezet. Daarna werd in de Nederlandse les geoefend op het schrijven van een sollicitatiebrief en het maken van een CV voor een zelfgekozen functie. Daarna volgde hierover een toets. Alle sollicitatiebrieven zijn inmiddels opgestuurd naar de projectleden van de Rotary die de brieven gaan beoordelen.

Presentatie
Donderdag 6 december werden de leerlingen getraind in het houden van een persoonlijke presentatie in de vorm van een pitch of woordweb en werd een individueel gesprek van 10 minuten gevoerd. De persoonlijke presentatie werd door camera opgenomen en later gezamenlijk in de trainingsgroep teruggekeken. José Dorresteijn: 'Dat was best wel spannend voor de leerlingen. Ze krijgen van hun klasgenoten feed back op bijvoorbeeld: voorbereiding van het gesprek, houding, mondelinge vaardigheden en interactie en improvisatie. De leerlingen zijn erg eerlijk naar elkaar en kunnen met deze op- en aanmerkingen echt hun voordeel doen. Dit geldt evenzeer voor de tips en adviezen die de leerlingen meekrijgen in de 10 minutengesprekken met de leden van de Rotary'.  

De finale en heel spannende laatste stap in het traject is het sollicitatiegesprek dat de leerlingen op 30 januari 2019 gaan voeren bij een bedrijf in De Bilt. 'Een geweldige ervaring, die de leerlingen veel waardevolle adviezen zal opleveren in sollicitatietrajecten en hun maatschappelijke ontwikkeling', zo besluit José Dorresteijn.

!