Logo vierklank.nl
Martijn en Freek zijn apetrots op hun twee nieuwe wagens.
Martijn en Freek zijn apetrots op hun twee nieuwe wagens.
Algemeen

Nieuwe bluswagens voor brandweerpost Maartensdijk

De tankautospuit voor natuurbrandbestrijding is al een paar weken binnen, maar afgelopen vrijdag kwam dan ook de tweede nieuwe brandweerwagen aan op post Maartensdijk, een uniek project voor het dorp, de regio en zelfs het land. Voor de manschappen begint nu een periode van veel trainen met de nieuwe wagen, want deze is voorzien van de modernste snufjes.

door Walter Eijndhoven

Voor de levering van 67 tot 105 nieuwe brandweervoertuigen sloot de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) een raamovereenkomst met de leverancier. Voor ons land de grootste aanbesteding ooit, op dit gebied. 'Onze mannen zijn trots op deze twee nieuwe voertuigen', vertelt Martijn van Ginkel, postcommandant in Maartensdijk. 'Iedereen is al langs geweest om onze laatste aanwinst te bewonderen en is enthousiast. Nu breekt echter een tijd aan van veel oefenen en trainen met elkaar, zodat iedereen over een paar maanden de blusauto kan bedienen'. 'Branden ontwikkelen zich nu veel sneller dan vroeger', vult Freek de Graaf, instructeur bij de brandweer, zijn collega aan. 'Vroeger stonden in huis dikke eikenhouten meubelen en nu bestaat alles uit kunststof. Zo'n moderne huiskamer staat in 3 minuten in lichterlaaie, terwijl in een oud huis met eikenhouten meubels de brand zich pas na veel langere tijd volledig ontwikkelt'.

Bosbrandwagen
Met de nieuwe bosbrandwagen kiest de VRU voor een specialistisch natuurbrandvoertuig, in plaats van een gecombineerde tankautospuit. Met dit voertuig kan onafhankelijk van de rijsnelheid worden geblust. Ook kan de chauffeur tijdens het rijden de bandenspanning aanpassen aan het terrein, zodat minder schade ontstaat an de natuur. Naast deze bosbrandwagen beschikt de post over een tankautospuit voor reguliere brandbestrijding, hulpverlening (waaronder verkeersongevallen) en incidenten met gevaarlijke stoffen.

Nieuw pand
Nu is het nog wachten op het nieuwe pand, dat gebouwd gaat worden op het parkeerterrein naast de huidige kazerne in Maartensdijk. De vergunning is geruime tijd aangevraagd, maar het is nog wachten op een definitief besluit van de gemeenteraad. Freek: 'Wij hopen ergens in het voorjaar te kunnen beginnen met de bouw'.

Vrijwilligers
Het korps in Maartensdijk kan nog vrijwilligers gebruiken. 'Als je van gezelligheid binnen een team houdt en in het dorp woont en werkt, ben je altijd welkom bij ons', geeft Van Ginkel aan. 'Ons werk bestaat niet alleen uit het blussen van branden, wij rukken ook uit voor reanimaties, dieren in nood en allerlei andere nooroproepen. Ons werk is heel divers. Lijkt je dit leuk? Kom dan op een dinsdagavond langs'.

Meer berichten