Logo vierklank.nl
smartcapture
smartcapture (Dos Schaafsma met cliënten van Reinaerde bij De Schaapskooi. Tot stand gekomen door samenwerking met een lokaal bedrijf.)

De Schaapskooi onderstreept belang van samenwerken

Donderdag 15 november organiseert Samen voor De Bilt voor de achtste keer De Beursvloer; het ontmoetingsevenement voor bedrijven en maatschappelijke organisaties in gemeente De Bilt waar vraag en aanbod met gesloten beurs worden verhandeld.

Dos Schaafsma, werkzaam als beheerder van kinderboerderij De Schaapskooi, meldt in aanloop naar de Beursvloer: 'Samenwerken met bedrijven maakt ons professioneler en geeft cliënten een nog grotere plek in de maatschappij'.

Bij De Schaapskooi werken mensen met een verstandelijke beperking. Zij dragen de dagelijkse zorg voor de dieren en het onderhoud van de boerderij. De kinderboerderij heeft een sterke buurtfunctie. 'We organiseren zogenoemde klus-dagen. Alles gaat in overleg. Ik geef aan wat wij nodig hebben en pas dat aan op wat een bedrijf kan bieden. Zoveel mogelijk met gesloten beurs. Werknemers uit het bedrijfsleven komen hier een dag klussen, bijvoorbeeld een hek bouwen of elektra aanleggen voor ons tuinhuis. Zij krijgen daar een mooie dag en een ander mensbeeld voor terug. Het verbetert hun beeld van wat de zorg geeft. Cliënten laten zien dat zij binnen hun capaciteiten deelnemen aan de maatschappij. We horen regelmatig: ik had niet verwacht dat mensen met een beperking net zo zijn zoals jij en ik'. Ook merkt Dos dat werknemers uit het bedrijfsleven zich meer bewust worden van wat zij maatschappelijk kunnen betekenen. 'Mensen gaan vrijwilligerswerk doen en nemen een fris en ander mensbeeld mee naar huis'.

Professioneler
'Bedrijven brengen op hun beurt menskracht mee: even iets aanpakken. Zij doen hier klussen die ik anders met cliënten niet gedaan krijg'. Voor Dos maakt samenwerken met bedrijven onderdeel uit van zijn dagelijkse bedrijfsvoering. 'Het is duurzaam; we proberen lokaal in te kopen. Inmiddels heb ik verschillende langdurige relaties opgebouwd met bedrijven, zoals het RIVM, Rabobank en Huussen Elektro. Bedrijven hebben een netwerk, waardoor cliënten in het bedrijfsleven geplaatst kunnen worden op een nieuwe werkplek. Samenwerking maakt ons werk nog professioneler, leuker en zinvoller. Wij zijn als ideële organisatie ook meer commercieel gaan denken'.

Beursvloer
Op de vraag waarom De Schaapskooi meedoet met De Beursvloer is Dos resoluut. 'Het is belangrijk. Iedereen staat er voor open iets voor elkaar te betekenen. Het heeft ons nieuwe contacten met bedrijven en andere maatschappelijke organisaties opgeleverd. Hierdoor weten we elkaar te vinden met vragen of bijvoorbeeld met ons aanbod van klus-dagen. Tegen andere maatschappelijke organisaties zou ik zeggen: Probeer het gewoon. Het is een kleine tijdsinvestering maar het levert heel veel op. Wij kennen het leven niet meer zonder', aldus Dos over zijn samenwerking met bedrijven. 'Wees innovatief en inspirerend voor bedrijven en gewoon enthousiast'.

Interesse?
Wilt u als bedrijf, overheid, zzp-er uw maatschappelijke betrokkenheid vergroten? Meer aansluiten bij maatschappelijke thema's of een verrassende ontmoeting voor uw werknemers organiseren? Bent u als ideële organisatie op zoek naar extra handen, kennisuitwisseling of uitbreiding van uw netwerk? Ga dan naar De Beursvloer op donderdag 15 november. Graag voor 1 november aanmelden via www.samenvoordebilt.nl.            (Aukje Henneman)

Meer berichten