De Beer Herenmode aan de Julianalaan 57. (foto 1969 uit de digitale verzameling van Rienk Miedema)
De Beer Herenmode aan de Julianalaan 57. (foto 1969 uit de digitale verzameling van Rienk Miedema)

Maartensdijkers naar Bilthovense Julianaschool

Algemeen

Zaterdag 6 oktober vindt op de Julianaschool in Bilthoven een reünie plaats. Eind jaren vijftig bezocht een opmerkelijk groot aantal Maartensdijkse lagere schoolleerlingen de Julianaschool in Bilthoven. De ouders wilde daarmee bereiken dat hun kinderen goed voorbereid voor vervolgonderwijs zouden zijn.

Jur, Piet, Wim en Jean Rijksen, Dirk en Henk van de Bunt, Henk van Dijk, Betty Metselaar en Janny Veenman fietsen de laatste lagere schooljaren vijfmaal per week dagelijks vanuit Maartensdijk langs de openbare van Dijckschool naar de Christelijke Julianaschool. Henk van de Bunt: 'Dat was inderdaad wel een voorwaarde. We waren allemaal leerlingen van de School met den Bijbel aan de Maartensdijkse Molenweg en onze ouders zochten wel naar een school van gelijke identiteit. De Julianaschool was ooit door de Biltse 'Nederlandsch Hervormde Gemeente' opgericht met als initiatiefnemer predikant B. Batelaan (van de Dorpskerk in De Bilt). En in die tijd werd het schoolbestuur 'voorgezeten' door Aart Cornelis Veldhuizen van de Verkade Speciaalzaak aan de Julianalaan; een broer van R.P. Veldhuizen uit Maartensdijk - van de kruidenierszaak op de hoek van de Molenweg en de dr. J.J.F. Steijlingweg -; dus dat zat allemaal wel goed'.

Kaptein
Wim Rijksen en Henk van de Bunt bezochten onlangs een aantal van hun klasgenoten van weleer. Allereerst werd koers gezet richting St. Willebrord, waar Henk van Dijk, na letterlijk meer dan 40 jaar omzwervingen op deze aardbol, alweer ruim 25 jaar woont. Henk woonde tot zijn 14de verjaardag aan de Steijlingweg (30) en werd tot en met de datum van zijn vertrek onder leeftijdsgenoten altijd 'kappie' genoemd. Henk van Dijk: 'Mijn vader was kaptein op zee en was soms wel een jaar van huis. Ik was dus 'kappie' of voor de andere Maartensdijkers 'de zoon van Jo(pie) Wilbrink'. Henk ging nog twee jaar naar de Oranje Nassau Mulo in Bilthoven, om daarna te verhuizen naar Zwijndrecht.

Varen
Henk: 'Na de Mulo ben ik als ketelbink op de koopvaardij begonnen. Ik moest van mijn vader bij het begin beginnen. Na de vereiste opleidingen ben ik begonnen als derde stuurman. Ineke mijn vrouw is een aantal reizen mee geweest en vloog dan van New York terug naar huis. Ooit in al die jaren vroeg één van onze zoons aan Ineke of ik zijn 'Papa' was. Dat heeft wel tot een aanpassing in het werkschema geleid, maar ik ben wel tot m'n 62ste blijven varen. Opmerkelijk is dat ook onze jongste zoon weer voor het zeemansbestaan heeft gekozen; tegenwoordig is het wel in een schema van zes weken weg en zes weken thuis'.

Nuttig handwerken
Over hun tijd op de Juliaschool heeft bijna iedereen hetzelfde te 'verhalen'. Iedereen noemt de oerdegelijke mevrouw Pronk-Vrolijk in klas vier en de vaak afwezige meester 'Sally van de Zanden'. Wim Rijksen: 'Hij was er weleens niet en werd dan vervangen door juffrouw Bult. Meester van de Zanden gaf figuur-zaag-les aan de jongens op de zolderafdeling van het oudste gedeelte van de school als zijn vrouw 'nuttige handwerk-les' gaf aan de meisjes'.

Schilderen
In Heerhugowaard ontmoeten Wim en Henk na ruim een halve eeuw Betty Metselaar opnieuw. Betty woonde met haar ouders, zus Jannie en broers Berry en Harry aan de Maartensdijkse Tuinlaan; 'Eigenlijk herinner ik mij ook niet veel meer dan wat jullie nu allemaal vertellen. Ik fietste altijd met Janny Veenman en vaak met jullie naar Bilthoven. Mijn moeder wilde niet dat ik ooit alleen reed. Ook mijn ouders wilden graag dat ik na de lagere school naar hoger vervolgonderwijs zou gaan, maar toen het eenmaal zover was gooide ikzelf het roer om en koos voor de huishoudschool. Later ben ik via allerlei bij- en nascholing alsnog in de verpleegstersrol gekomen. Ik heb daar ook mijn man, die arts was, ontmoet en heb met hem meer dan 50 gelukkige jaren gekend.' Betty Pouwels - Metselaar schildert, en niet onverdienstelijk. Ze houdt er van om hele grote mooie bloemen te schilderen. Bloemen zijn haar passie, bloemen vindt ze prachtig en in bloemen vindt ze volop inspiratie. Betty is geheel autodidact; dat wil zeggen dat ze gewoon aanleg had en dat met de juiste begeleiders heeft ontwikkeld. In het verleden gaf ze aan de Vrouwen van Nu in Maartensdijk nog wel een schildercursus.

Herenmode
Wim en Henk bezochten - dichter bij huis in Bilthoven - ook nog Frits de Beer. Hoewel niet afkomstig uit Maartensdijk is de naam 'de Beer' onlosmakelijk met de Julianaschool verbonden geweest. Niet minder dan zeven kinderen uit het gezin van de Herenmodezaak aan de Julianalaan 57 bezochten de school aan de overkant en dat gold ook voor de betrokkenheid met de naast de school gelegen Julianakerk. Frits weet ook nog namen van de meesters en juffen uit die tijd: 'Juffrouw Meier (Klas 1), juffrouw Binnema (klas 2), van klas drie weet ik het even niet meer, (alweer) mevrouw Pronk (klas 4) meester van de Zanden (klas 5) en meneer van Raalte (hoofd van de school en meester van klas 6). 'Ik weet ook nog van die meester van klas 3, die zelfs daar al geen orde kon houden en dan moest altijd de hulp van meneer van Raalte worden ingeroepen. Ik ging met anderen naar de HBS. Meester van de Zanden (een duizendpoot in die tijd) gaf dan voor de leerlingen, die daar naar toe gingen buiten schooltijd al extra lessen in Engels en Frans. Vergeleken met nu is er toch gigantisch veel veranderd'.

Wim Rijksen was lange tijd werkzaam (en mede-eigenaar) van de voormalige kwekerij Rijksen aan de Molenweg in Maartensdijk.
Zes van de zeven kinderen van het gezin De Beer: v.l.n.r. Joke, Eduard, Lex, Ellen, Frits en Marijke.
Bloemen zijn haar passie, bloemen vindt ze prachtig en in bloemen vindt Betty Metselaar inspiratie.
Kappie (hier op 20-jarige leeftijd) koos voor een bestaan als zeeman.
Henk van de Bunt op de hoek van de dr. J.J.F Steijlingweg en Molenweg op weg naar Henk van Dijk.