Vlak voordat ds. Harold Oechies aan de Centrumkerk-gemeente werd verbonden zei hij (dec. 2016): 'Eén van mijn toekomstplannen hier is om ook binnen de wijkgemeente Centrumkerk een Preek van de Leek te introduceren, mits hier natuurlijk interesse voor is'.
Vlak voordat ds. Harold Oechies aan de Centrumkerk-gemeente werd verbonden zei hij (dec. 2016): 'Eén van mijn toekomstplannen hier is om ook binnen de wijkgemeente Centrumkerk een Preek van de Leek te introduceren, mits hier natuurlijk interesse voor is'.

Eerste Preek van de Leek in Centrumkerk

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Zondag 7 oktober organiseert de Centrumkerk in Bilthoven haar eerste Preek van de Leek. Wat tien jaar geleden begon als een experiment in Amsterdam, heeft overal navolging gevonden. Nu valt de eer te beurt aan een leek in Bilthoven te vertellen over wat haar of hem bezighoudt in het dagelijks leven.

'Vroeger waren dominees opiniemaker. Die rol is overgenomen door onder andere columnisten, cabaretiers, schrijvers, journalisten en wetenschappers. Zij ontmaskeren, houden de boel bij elkaar en zeggen hoe het zit. Onder hen zijn mannen en vrouwen die opvallen door hun lef en visie, die zich op onverwachte en dappere manier in het publieke debat mengen'. Met die constatering begon het project 'De Preek van de Leek'.

Uithoorn
'Tijdens mijn predikantschap in Uithoorn, wilde ik graag een ander publiek bereiken, dan dat van de zondagochtend', vertelt Harold Oechies, tegenwoordig dominee bij de Centrumkerk. 'Daarom besloot ik daar een Preek van de Leek op te zetten. Hierin vertelt een leek (gelovig of niet) over zijn of haar passie en verbindt dat met een (Bijbel)verhaal. Je hoeft immers geen dominee te zijn om te preken of een inspirerend verhaal te houden'. Drie jaar geleden ging Oechies dan ook met een groep enthousiastelingen in Uithoorn aan de slag, met als resultaat drie jaar achtereen een succesvolle reeks Preken van de Leek.

Passie
Begin 2017 trad Oechies toe tot de Centrumkerk, aan de Julianalaan in Bilthoven. Naast zijn werk als dominee wilde hij ook in Bilthoven een Preek starten. En dat is gelukt. Zondag 7 oktober start de eerst Preek van in ieder geval vier preken. Oechies: 'Ik ben verheugd dat binnenkort de eerste Preek van start gaat. Een jaar geleden zijn wij ook hier met een groep enthousiastelingen begonnen met de voorbereidingen. Uiteindelijk vonden wij twee gedreven inwoners van De Bilt bereid om op een zondagmiddag te vertellen over hun passie. Dat gebeurt een uur lang met woorden, maar ook net zo goed met muziek, zang, stilte, gebaren, rituelen of anderszins. Beiden leggen in hun lekenpreek een persoonlijke verbinding met een bijbel- of ander verhaal. Iedere preek is dan ook weer anders en geeft een heel persoonlijk inkijkje in wat iemand bezielt'.

Twee
Dit najaar worden twee Preken van de Leek gehouden in de Centrumkerk, en volgend jaar volgen er nog twee. Zij vinden plaats in de Centrumkerk, aan de Julianalaan 42 in Bilthoven. Iedereen is welkom, van alle gezindten en ook zij die niets met geloof hebben. De eerste Preek is op zondag 7 oktober, om 16.00 uur, door oud-docent Diny de Bok. Zij vertelt over haar verwondering, dat er leven is na de dood. Op zondag 18 november vindt de tweede preek plaats, door burgemeester Sjoerd Potters, ook om 16.00 uur, met als thema: 'Het zijn de kleine dingen die het hem doen!' Na afloop is er een collecte voor een doel, door de leek uitgekozen en een hapje en een drankje voor iedereen.