Na de onthulling is er natuurlijk de bewondering.
Na de onthulling is er natuurlijk de bewondering.

Fietsspel Jits Bakker siert nu Stationsplein Bilthoven

Algemeen

door Guus Geebel

Met de onthulling op woensdag 12 september van het herplaatste kunstwerk 'Spelende kinderen met fiets' heeft de gemeente De Bilt nu op een prominente plek een kunstwerk van Jits Bakker. Er wordt later nog een plaquette aangebracht. De sculptuur werd in 1972 vervaardigd en markeerde een keerpunt in het leven van de kunstenaar.

De onthulling werd samen met een aantal Mathildes van de Julianaschool verricht door raadslid Peter Schlamilch en voormalig raadslid Frans Poot. Zij hebben zich bijzonder ingezet voor een mooie plaats voor het beeld. Wethouder Dolf Smolenaers is blij met de plek waar het nu staat. 'Het stond voorheen bij de gesloopte Van Everdingenschool. Nu kijkt het beeld uit over de snelfietsroute richting De Uithof, maar ook richting het beeldenpark van Jits Bakker via de belangrijkste groene verkeersader.' Smolenaers is ook blij dat de beeldentuin van Jits Bakker voor de gemeente behouden gebleven is.

Kelder
Het programma ter gelegenheid van de onthulling werd voortgezet in Kunst in de Kelder onder de Bilthovense Boekhandel. Daar hadden de rolstoelgebruikers Wilma Dijkstra en Joke Lith graag bij aanwezig willen zijn, maar de toegankelijkheid van de ruimte is helaas nog niet voor hen aangepast, maar er wordt wel aan gewerkt. Wilma zorgde er onder meer voor dat bij het station een derde lift kwam om de toegankelijkheid te vergroten. Joke is secretaris van de Stichting Kunst en Cultuur De Bilt (SKC). Het programma in de kelder begon met een lied over keizerin Mathilde, gezongen door leerlingen van de Julianaschool. Het werd muzikaal begeleid door Ignace de Jong. Paul Meuwese, voorzitter de van Historische Kring D'Oude School De Bilt, hield daarna een verhaal over Mathilde en de stichting van een klooster waaruit de gemeente De Bilt is ontstaan.

Geschiedenis
'Op de step, op de step, ik ben zo blij dat ik hem heb', zong Wim Sonneveld vertelt Meuwese. 'Het zou op de fiets moeten zijn, maar dat rijmt niet op heb.' Hij vertelt over de ontwikkeling van de fiets die zo'n tweehonderd jaar geleden begon met een loopfiets. In 1863 zorgde jonkheer van den Bosch dat er een station kwam op de huidige plek. Er ontstond bebouwing in de omgeving en het station kreeg in 1917 de naam Bilthoven. 'Heden ten dage is het gewoon dat je de fiets pakt om naar het station te gaan. Jits Bakker werd door die fietsen geïnspireerd tot het maken van het beeld 'Spelende kinderen met fiets', ook wel 'Fietsspel' genoemd, dat bij de Van Everdingenschool geplaatst werd. Paul Meuwese vindt het heel toepasselijk dat het beeld nu op deze plaats is gekomen, midden in de samenleving.

Vermaard
De zoon van Jits Bakker, Tibo van de Zand van de Stichting Jits Bakker Collectie, houdt tenslotte een verhaal over het leven en werken van zijn vader. 'Is hij ooit kind geweest en is hij niet altijd kind gebleven', vraagt Tibo zich af. Hij gaat in op zijn rusteloosheid. 'Hij trok de hele wereld over en waar iemand de voordeur nam, nam hij de achterdeur.' Tibo vertelt over de jonge jaren van zijn vader in en vlak na de oorlog. Zijn eigen vader was in de oorlog omgekomen in een kamp en hij werd naar Zweden gestuurd om aan te sterken. Jits Bakker was een harde werker en creëerde zijn eigen toekomst. De opdracht voor het beeld dat nu op het Stationsplein staat kreeg hij in 1972 toen hij nog maar net in De Bilt woonde. 'Kinderen hielden van het beeld en het werd omarmd door de buurt, maar de school werd gesloopt. Er werd veel gedaan om het beeld te behouden. Het werd gerestaureerd en staat nu op een mooie plek.' Werk van Jits Bakker is over de hele wereld te vinden. Bij het NOS¦NOC*NSF Sportgala ontvangen winnaars de Jaap Eden Award die door hem vervaardigd is.

Joke Lith (links) en Wilma Dijkstra tot hier en niet verder.
Voorzitter Paul Meuwese van de historische vereniging De Bilt geeft een lesje plaatselijke geschiedenis.
In afwachting van de onthulling van het beeld.
Leerlingen van de Julianaschool zingen een lied over keizerin Mathilde.