Het bestuur van de Kring; Wim van Werkhoven, Johanna van Nieuwstad, Eric van Kregten, Hans Kartman, Warrie Schuurman en Riemke Leusink.
Het bestuur van de Kring; Wim van Werkhoven, Johanna van Nieuwstad, Eric van Kregten, Hans Kartman, Warrie Schuurman en Riemke Leusink.

Bilthovense Kring voor Wijsbegeerte en Psychologie

Algemeen

De Bilthovense Kring is in 1952 begonnen als een kleine wijsgerige lees- en gespreksgroep die in een woning te Bilthoven bijeenkwam. Zoals de toevoeging 'voor wijsbegeerte en psychologie' aangaf, lagen in de beginjaren de onderwerpen vaak op het raakvlak van filosofie en psychologie.

In de loop der jaren verruimde zich deze horizon tot alle wetenschappen met een accent op menswetenschappen en vond de programmering steeds meer rond een centraal thema plaats. Het doel van de Kring is wijsgerige reflectie op culturele en maatschappelijke ontwikkelingen, waarbij ook aandacht wordt besteed aan ontwikkelingen op het gebied van wetenschap en technologie en de implicaties daarvan voor de samenleving. De Kring zet zich in om relevante vragen te formuleren teneinde te komen tot een beter inzicht in en weloverwogen omgang met ontwikkelingen in het eigen leven.

Lezingen
Maandag 8 oktober is de aftrap door Bas Mesters: Bas Mesters is journalist en cultuurhistoricus. Hij was tien jaar lang correspondent Italië voor de NOS en NRC Handelsblad en werkte daarvoor als verslaggever minderheden en integratie voor de Volkskrant. Sinds 2017 reist Mesters voor de Groene Amsterdammer door Europa. Mesters is tevens werkzaam als directeur van het Expertisecentrum Journalistiek van de UvA en is als debatorganisator en programmamaker verbonden aan een onderzoeks- en adviesbureau. Mesters stelt de vraag 'Waar is de 'Fraternité?' aan de orde. De lezingen vinden plaats op maandagavonden van 20.00 tot 22.00 uur in de Tuinzaal van Huize Het Oosten, Jan Steenlaan 1 te Bilthoven. Aanmelden via www.bilthovensekring.nl. [HvdB]