Logo vierklank.nl
Alle ritten die werden gemaakt over het terrein door kinderen en hun begeleiders waren uitverkocht.
Alle ritten die werden gemaakt over het terrein door kinderen en hun begeleiders waren uitverkocht.

Open dag Rading Spoor gered door het weer

Het klinkt een beetje vreemd maar de leden van Stoomgroep Rading Spoor waren maar wat blij met de weersomslag. De regen die in de dagen ervoor was gevallen en die op zaterdag 25 augustus viel was de redding van de Open dag. Als de droogte zich had voortgezet was er geen vergunning verleend wegens brandgevaar.

door Kees Diepeveen

'De kleine brokjes gloeiende kolen die de stoomlocomotieven tijdens het rijden verliezen hadden gevaar voor bosbrand opgeleverd' aldus Jan Velo lid van de Stoomgroep Rading Spoor. 'Die regenbuitjes nemen we dus graag voor lief. We zijn zo blij dat de Open dag kan doorgaan. Vooral voor kinderen is het ontzettend leuk. De ritjes die ze met vader en moeder of opa en oma maken daar genieten ze enorm van en dat maakt het voor ons ook zo leuk'. 

Gratis
Het evenement was dit jaar makkelijker te bereiken. Een parkeerplaats naast het terrein van Rading Spoor scheelde een flinke wandeling voor mensen die het evenement met de auto bezochten. Dit in tegensteling tot vorige jaren. De parkeerplaats lag toen op afstand en moest er een flinke wandeling gemaakt worden om het terrein te bereiken. Zowel parkeren als het bezoeken van de Stoomdag was gratis. Alleen voor de horeca moest betaald worden.

Stoommachines
Het waren niet alleen de stoomlocomotieven die hun rondjes reden al dan niet met passagiers. Er waren ook kleine modeltreinen die op zogenaamde spoor 1 tafels hun rondjes reden. Ook stonden er veel kramen op het terrein waar van alles te koop en te zien was wat met de hobby 'stoom' te maken had. Er waren in aanbouw zijnde modellen te zien evenals kleine stoommachines. Veelal geheel zelf gemaakt tot in de kleinste onderdelen. En ook onderdelen waren volop te koop.

Overleg
Er werd volop gesleuteld en onderhoud gepleegd aan de stoomlocomotieven op het 'rangeerterrein' om de locomotieven gaande en in conditie te houden . Niet alleen door de leden van Rading Spoor maar ook door gasten uit heel het land die met hun machines naar Hollandsche Rading gekomen waren. Elke woensdag komen de leden van Rading Spoor bij elkaar in het onderkomen op het terrein om onder andere aan hun modellen te werken, hierover te overleggen en onderhoud aan het terrein te plegen. Voor nadere informatie over Rading Spoor zie www.radingspoor.nl

Meer berichten