Logo vierklank.nl
Het Nationaal Doventeam (blauw) en het Nederlands Oranje Learning Disability team (oranje) gebroederlijk op de foto. In het midden wethouder Madeleine Bakker.
Het Nationaal Doventeam (blauw) en het Nederlands Oranje Learning Disability team (oranje) gebroederlijk op de foto. In het midden wethouder Madeleine Bakker.

Bijzondere voetbalwedstrijd in Maartensdijk

Op woensdagavond 22 augustus verzorgde wethouder Madeleine Bakker (Sport) op het nieuwe kunstgrasveld van SVM de aftrap van een bijzondere voetbalwedstrijd. Het Nederlands Dovenelftal speelde tegen het Nederlands Oranje Learning Disability team. Het laatstgenoemde team won de wedstrijd afgetekend met 1-6.

door Kees Diepeveen

Beide teams zijn in voorbereiding voor belangrijke Europese wedstrijden. Voor het Nederlands Doventeam staat er op 1 september een belangrijke wedstrijd op het programma. Dan speelt het team in en tegen het nationale Doventeam van Polen een beslissende wedstrijd voor plaatsing en deelname aan het Europees Kampioenschap in de zomer van 2019 in Griekenland. Bondscoach Raymond Lantinga schat de kans op kwalificatie hoog in. Met name de eerste helft van het oefenduel was voor hem bemoedigend. Tegenstander Polen heeft zeker niet zo'n een sterk elftal als het Oranje Learning Disability team.

Learning Disability Voetbalteam
Het Nederlands Oranje Learning Disabilityteam bestaat uit spelers van 15 jaar en ouder. Al deze sporters hebben een leerbeperking. Een maximaal IQ van 75. Deze spelers volgen praktijkonderwijs of hebben dit gevolgd. Door hun beperking en beperkende sociale vaardigheden kunnen de spelers niet in bestaande vertegenwoordigende (Nederlands) elftallen meedraaien. Dit team is in opbouw en start met deze wedstrijd de voorbereiding op het EK 2020 in eigen land.

Samenwerking
In 1994 is in samenwerking met Gehandicaptensport Nederland voor het eerst in ons land een EK georganiseerd met landen die Learning Disability voetballers hebben. Door de jaren heen zijn goede resultaten geboekt. Viermaal Europees kampioen en driemaal een tweede plaats op het WK. Inmiddels speelt het LD team onder de vleugels van de Stichting Pro Talents. Deze stichting staat voor: het talent in de leerling zoeken en deze kennis laten maken met zijn sportieve mogelijkheden teneinde mentale en sociale weerbaarheid te bevorderen en te leren omgaan met succes en tegenslag. Niet alleen voor voetbal maar ook voor vele andere sporten. Het team speelt op EK's en WK's onder dezelfde voorschriften van UEFA of FIFA.

Paralympics
Het Nederlands Doventeam en het Nederlands Learning Disabilityteam spelen niet onder de vlag van de KNVB dat weigert de teams te erkennen. Argument hiervoor is dat voetbal geen Paralympische sport is. Beide teams werken samen om wel erkend te worden en zo ook structurele financiële ondersteuning te krijgen. Beide bonden zijn sterk afhankelijk van sponsorbijdragen.

Overwicht
De eerste helft was het leuke wedstrijd. Na een goede start van het LD team kwam het Doventeam redelijk in de wedstrijd en liet ook enkele kansen noteren. Duidelijk was wel dat er meer kracht, flexibiliteit, beweging, en handelingssnelheid bij het LD team zat. Dat werd pas in de tweede helft goed duidelijk. Het Doventeam ging met een 0-2 achterstand de rust in en maakte na aanvang tweede helft direct de 1-2. Daarna was de koek op en werd het éénrichtingverkeer op het doel van het Doventeam dat uiteindelijk met 1-6 zijn meerdere moest erkennen in het LD team. Beide teams zijn te volgen via: www.protalents.eu en www.kndsb.nl

Meer berichten