Logo vierklank.nl
‘Naarmate je ouder wordt is regelmatig bewegen steeds belangrijker’: Rob Karstens kan het niet genoeg benadrukken.
‘Naarmate je ouder wordt is regelmatig bewegen steeds belangrijker’: Rob Karstens kan het niet genoeg benadrukken.

Door gymnastiek en bewegen blijf je fit

De gymnastiek- en beweeglessen zijn weer begonnen na de vakantieperiode. Elke woensdag van 9.30 tot 10.30 uur en van 10.30 tot 11.30 uur werkt fysiotherapeut Jonne Rigter in de cursusruimte van het Servicecentrum aan het Maertensplein in Maartensdijk aan de conditie van de deelnemers.

door Kees Diepeveen

'Vooral voor de ouderen is het volgen van de lessen erg belangrijk': aan het woord is Rob Karstens van Fysiotherapie en Beweegcentrum Karstens en van der Meijden uit Maartensdijk, waar Jonne Rigter werkzaam is. 'Het heeft al een gunstig effect op de gezondheid wanneer 45 minuten per week aan gezondheidsaspecten wordt gewerkt. Bovendien is het elkaar ontmoeten ook een belangrijk aspect wat zich veelal voortzet na de gymnastiek en beweeglessen in de foyer van Dijckstate wanneer gezamenlijk wordt koffiegedronken en nog even gezellig nagepraat. Dat is goed voor de sociale binding onderling. In de sport noemen we dat de derde helft'.

Mobiliteit
De gymnastiek en beweeglessen raken diverse aspecten van de gezondheid. Het is goed voor het bewaken en bevorderen van de mobiliteit, voor coördinatie en samenwerken, voor het uithoudingsvermogen, voor spierkracht en lenigheid maar ook voor verbetering van het evenwicht en valpreventie. Rob Karstens: 'ook de mentale en cognitieve kant ontwikkelt zich zoals namen onthouden en dingen kunnen herinneren. Bovendien is het met elkaar bewegen en 'gymnastieken' heel plezierig en gebeurt het in een heel losse sfeer. Soms wordt er ook muziek gebruikt. Het deelnemen aan een van de groepen levert echt gezondheidswinst op voor de deelnemers'.

Ruimte
In de groepen is weer ruimte ontstaan voor nieuwe deelnemers. Ook mannen zijn van harte welkom. Het is voor mannen niet minder belangrijk dan voor vrouwen om regelmatig te bewegen. Ook de mensen die minder mobiel zijn hebben baat bij de beweeglessen. Er zijn ook groepen die bewegen vanaf de stoel. Ook dat is goed voor de diverse gezondheidsaspecten. Rob Karstens: 'Er zijn ook nog een gymnastiek- en beweeggroep in de zaal van de Ontmoetingskerk aan de Julianalaan en een groep in Toutenburg aan de Kievitlaan. In totaal zijn er drie groepen in Maartensdijk waarin we onderscheid maken in zwaarte en intensiteit van de lessen. Wij hopen van harte dat velen ook het nut hiervan inzien en met ons mee gaan doen'.

Belangstellenden kunnen twee maal een proefles meedraaien. Dit geldt ook voor mensen met een U-pas. Hiervoor kan contact worden opgenomen met Fysiotherapie en Beweegcentrum Karstens en van der Meijden tel: 0346 211913 of kijk op www.fysiomaartensdijk.nl .

Meer berichten