Het terrein heeft kennelijk al een status bouwplaats.
Het terrein heeft kennelijk al een status bouwplaats.

Omwonenden zijn overlast zat

Algemeen

door Henk van de Bunt

'Het is zaterdagmiddag en wij zitten met onze kinderen en kleinkinderen in de tuin als wij voor de zoveelste keer opschrikken van een luid glasgerinkel. Ik ga maar weer eens kijken of ik iets zie en betrap drie tieners die met stenen en stoeptegels reuze lol hebben bij het ingooien van de ruiten van de kas van binnenuit'.

Wij ontvingen deze hartenkreet van een bewoonster van een woning aan de Merellaan; de laan die aan de westzijde van het vroegere kassencomplex grenst. Aan de zuidzijde grenst deze bouwval aan het Maertensplein, aan de oostzijde zijn winkels aan het Maertensplein de buren en de ruïne heeft een achter-noord-ingang tegenover de twee Urban Villa`s gelegen nabij de Molenweg te Maartensdijk.

Rennen
'Als ze mij zien, rennen zij door de achteruitgang van de kas weg. Dit is een voortdurend terugkerend feit en omwonenden van de kas vragen zich af wanneer de gemeente hier nu eens iets constructiefs aan gaat doen en ons niet telkens met nietszeggende nieuwsbrieven op de hoogte houdt. Wij zijn het inmiddels goed zat om dit gebouw in zo'n afgebroken staat achter onze huizen te hebben. Het onkruid en de bomen groeien bijna door het dak naar buiten en alle zijramen zijn inmiddels door vandalisme vernield. En dan heb ik het nog niet over het vuurtje stoken etc. dat 's avonds en 's nachts plaatsvindt'.

Aangepakt
Communicatieadviseur Barry Smits antwoordt namens de gemeente De Bilt: 'De gemeente De Bilt deelt de wens van de omwonenden dat de locatie van het voormalig tuincentrum wordt aangepakt. Het perceel is niet in eigendom van de gemeente. Het is echter in ieders belang, dat deze omgeving leefbaar en veilig is. Het punt staat dan ook op de agenda voor het eerstvolgend overleg met de projectontwikkelaar, dat begin september plaatsvindt. Intussen hopen we dat omwonenden de moeite blijven nemen om eventuele jongerenoverlast bij de gemeente te melden, of wanneer het een acute situatie betreft, contact op te nemen met de politie. Wanneer we jongeren die overlast veroorzaken in beeld hebben, kunnen we samen met partners, zoals jongerenwerk bespreken hoe we die overlast kunnen keren en verplaatsing ervan voorkomen'.

Het onkruid en de bomen groeien bijna door het dak en alle zijramen zijn inmiddels door vandalisme vernield.