V.l.n.r. Abe Postema,Annemarie van Beek, Margareth Broek, Romana Engeman (voorzitter), Ella Prins, Marjan Bosma, Ineke van Bemmel en Manuella Nering Bögel.
V.l.n.r. Abe Postema,Annemarie van Beek, Margareth Broek, Romana Engeman (voorzitter), Ella Prins, Marjan Bosma, Ineke van Bemmel en Manuella Nering Bögel.

Comité Open Monumentendag is er weer klaar voor

Algemeen

door Guus Geebel

Met als thema In Europa wordt dit jaar de 32ste Open Monumentendag gehouden. Het thema sluit aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. De dag wordt in de gemeente De Bilt georganiseerd door het comité Open Monumentendag De Bilt en wordt gehouden op zaterdag 8 september. Voor de zevende keer dit jaar kwam het Biltse comité op 15 augustus in de Julianaschool bijeen om het programma van de dag nader vorm te geven.

De BankGiro Loterij Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september. Duizenden monumenten in Nederland zijn dan gratis toegankelijk voor publiek. Het thema wordt ieder jaar landelijk bepaald. Romana Engeman is voorzitter van het Biltse comité. Nadat het thema bekend werd is het comité, dat geheel uit vrijwilligers bestaat, met het thema gaan brainstormen over de wijze waarop het in de gemeente De Bilt vormgegeven kan worden. Het comité heeft dit jaar tien te bezoeken monumenten uitgezocht. Op de dag zelf worden extra vrijwilligers ingezet om op de locaties alles in goede banen te leiden. Op de opengestelde plaatsen vinden verschillende activiteiten plaats, zoals een rondleiding of een tentoonstelling. Op andere plaatsen wordt muziek ten gehore gebracht, maar er is overal voldoende rust om de monumenten goed te kunnen bekijken.

Scholenproject
Burgemeester Sjoerd Potters opent de Biltse Open Monumentendag op zaterdag 8 september om 10.00 uur in de Nederlands hervormde kerk in Westbroek. Hij is van plan daarna alle opengestelde monumenten te gaan bezoeken. Om 16.00 uur sluiten de monumenten. In de dagen voor 8 september vindt het scholenproject plaats, dat gecoördineerd wordt door Marjan Bosma en José Buur. Marjan vertelt dat het scholenproject destijds in de voormalige gemeente Maartensdijk is gestart en heeft gediend als pilot voor het landelijk projectbureau. 'Wij doen het nog steeds drie dagen. De groepen 7 en 8 krijgen een uitnodiging om mee te doen in een van de drie locaties. Dat zijn dit jaar de hervormde kerk in Westbroek, het streekmuseum Vredegoed in Tienhoven en fort Ruigenhoek in Groenekan.' Het scholenproject wordt woensdag 5 september geopend door onderwijswethouder Madeleine Bakker. Het scholenproject heeft dit jaar een bijzondere toevoeging. De leerlingen krijgen tijdens het project de opdracht om een vlog te maken, een dagboek van videobeelden. De vlogs worden door een jury beoordeeld en de winnaar wordt tijdens de opening van Open Monumentendag op 8 september door de burgemeester bekendgemaakt.

Monumenten
Er is een fietsroute opgesteld die voert langs alle deelnemende monumenten en locaties zoals het Kloosterpark waar Abe Postema rondleidingen verzorgt. Het comité denkt dat het scholenproject ouders enthousiast weet te maken om zaterdag 8 september monumenten te gaan bezoeken. De opengestelde monumenten zijn: de Nederlands hervormde kerk in Westbroek, fort Ruigenhoek in Groenekan, molen de Kraai in Westbroek, molen Geesina in Groenekan, de brandweerkazerne in Maartensdijk, landgoed Eyckenstein in Maartensdijk, Huize Gaudeamus in Bilthoven, het Julianacomplex van Dudok in Bilthoven, atelier De Kooi en de beeldentuin van Jits Bakker in De Bilt. Vorig jaar bezochten in de gemeente De Bilt ongeveer 1300 mensen de Open Monumentendag. Het comité hoopt dit aantal ook dit jaar te halen. Op www.monumentendebilt.nl is nadere informatie te vinden.