In 2015 in een treintje, op naar de finish.
In 2015 in een treintje, op naar de finish.

Negende editie Wielerronde Westbroek

Algemeen Sport

door Walter Eijndhoven

Vrijdag 24 augustus en zaterdag 25 augustus staat Westbroek in het teken van de Wielerronde, de negende keer alweer. Ieder jaar een waar spektakel dat haar weerga niet kent. Inmiddels is de Wielerronde wijd en zijd bekend en komen de renners van heinde en verre om die felbegeerde prijs mee naar huis te nemen.

Behalve op goed weer hoopt de organisatie ook dit jaar weer op de aanwezigheid van vele belangstellenden bij dit gezellige en sportieve spektakel. Acht jaar geleden ontstaan als een grap, maar nu is dit Westbroekse evenement niet meer weg te denken uit het dorp en inmiddels volwassen geworden. Sportiviteit en gezelligheid zijn belangrijker dan winnen. De combinatie van goedgetrainde sporters en recreatieve rijders door elkaar, maakt deze koers er één met een eigen karakter.

Juniorenwedstrijd
Als vanouds start de Wielerronde op vrijdagavond met de juniorenwedstrijd: om 19.00 uur rijden de junioren (7-11 jaar) hun wedstrijd, maar dan door de 'oude' nieuwbouw. De start/ finish is voor het Dorpshuis en via de Huydecoperweg, Dr. Welfferweg en de Molenweg komen zij weer terug in de Pr. Christinastraat. Aansluitend is direct de huldiging. 'Wij hebben wel een nieuw aspect toegevoegd aan de juniorenronde', vertelt organisatielid Jan Hennipman. 'De kinderen starten op gewone fietsen, dus geen racefietsen! Met deze zet hopen wij het aantal deelnemers te vergroten. Dus organiseren wij een zogenaamde 'Dikke Banden Race', speciaal voor deze leeftijdsgroep'. De Wielertoervereniging Westbroek (WTV Westbroek) helpt bij de organisatie en hoopt de jeugd op deze manier te laten kennismaken met fietsen/ wielrennen.

Tijdrit
Na de juniorenwedstrijd volgt de tijdrit. Op een parcours van acht kilometer kunnen deelnemers individueel een snelle tijd proberen neer te zetten. De start is weer bij het Dorpshuis, via Molenweg, Dr. Welfferweg, De Kaai, Kooidijk en de Burg. Huydecoperweg. Hennipman: 'Vanaf 19.30 uur wordt gestart door de eerste deelnemer en rond 21.00 uur verwachten wij de prijsuitreiking. Deelname is alleen mogelijk voor renners die ook meedoen aan de Wielerronde Westbroek op zaterdag. Daarnaast bieden wij iedereen gelijke kansen, dus specifiek tijdrit materiaal als ligsturen, aerodynamische helmen en dergelijke wordt uitgesloten'.

Naast het sportieve element wordt iedereen uitgenodigd voor de dorpsborrel. Altijd weer gezellig om even na te praten over de beleefde avonturen tijdens de afgelopen vakantie en direct op de hoogte te blijven via een live verslag van het wedstrijdverloop. Tijdens de borrel komen de heren/dames weer langs voor een lotenverkoop voor het goede doel (Spieren voor Spieren), er worden bitterballen uitgedeeld, kortom, er ligt weer veel gezelligheid in het verschiet.

Wielerronde
Zaterdagmiddag 25 augustus is het weer tijd voor de eigenlijke Wielerronde. 'De zes plaatselijke omlopen zorgen voor een afstand van ongeveer 46 kilometer, dus wij nodigen iedere liefhebber uit, getraind of niet, om mee te doen met dè wedstrijd van het jaar. Niet-rijders zijn natuurlijk ook welkom en kunnen weer genieten van een dweilband en allerlei andere festiviteiten in de omgeving van Cafetaria Coen/ Café De Poort. En natuurlijk lekker kijken hoe de toppers langsscheuren met snelheden van boven 40 kilometer per uur. Voor de kinderen hebben wij weer een springkussen, schmink en spelletjes '. De organisatie hoopt weer op een massale opkomst.

Nadat iedere deelnemer zich vanaf 15.00 uur heeft ingeschreven, wordt om 15.45 uur het Westbroekse Volkslied gezongen, gevolgd door de start om 16.00 uur. Direct nadat de laatste deelnemer over de finish is gekomen, worden de prijzen uitgereikt, rond 18.00 uur.

Hennipman: 'Zoals gebruikelijk hebben wij weer wisselbekers en prijzen voor het podium van de heren, dames en jeugd, voor de nummer laatst, de pechvogel en de meest strijdlustige renner. Verder onder andere een medaille en sportdrank voor elke deelnemer en de kussen van de rondemissen. Daarnaast maakt elke deelnemer automatisch kans op de ballonvaart'.

Om continuïteit van de Wielerronde te waarborgen heeft de organisatie (Jan Hennipman en Pieter Wijnen) versterking gekregen in de persoon van Jeroen Stijlaart. Hij zal de administratie op zich nemen, als penningmeester.

Voor meer informatie over onder andere deelname en dergelijke, kijk op de website van de organisatie: www.wielerrondewestbroek.nl

Ook in 2017 werden er hoge snelheden gehaald.
!